Τι είναι το σπινθηρογράφημα οστών;

 

Το σπινθηρογράφημα οστών είναι μια μέθοδος εξέτασης των οστών για καταστάσεις και παθολογίες που δεν είναι ορατές με την απλή ακτινογραφία. Απαιτείται η ενδοφλέβια έγχυση μιας μικρής ποσότητας ραδιενεργού υγρού, που προσλαμβάνεται από τα οστά. Το σπινθηρογράφημα πραγματοποιείται περίπου 3 ώρες μετά την έγχυση.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για το σπινθηρογράφημα;

 

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για το σπινθηρογράφημα.

Θα μπορείτε να φάτε και να πιείτε ως συνήθως πριν και μετά την εξέταση, αλλά θα σας ζητηθεί να πιείτε περίπου 1,5 λίτρο υγρών στο διάστημα μεταξύ της έγχυσης και της εξέτασης. Καθώς η επιλογή των υγρών είναι ελεύθερη, πιθανόν να επιθυμείτε να φέρετε μαζί σας το αγαπημένο σας.

Επίσης δεν απαιτείται να σταματήσετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε.

Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες από το σπινθηρογράφημα;

 

Δεν υπάρχουν παρενέργειες από την έγχυση του ραδιοφαρμάκου. Θα είστε σε απόλυτα καλή κατάσταση και δεν θα επηρεαστεί η ικανότητά σας να οδηγήσετε αμέσως μετά την εξέταση.

Είναι η ακτινοβολία από το ραδιοφάρμακο επικίνδυνη;

 

Η δόση ραδιενέργειας που λαμβάνεται από την έγχυση του ραδιοφαρμάκου είναι ίση με αυτήν που προσλαμβάνεται φυσιολογικά από τον καθένα μας σε διάστημα 2 ετών. Παρόλα αυτά συστήνεται η αποφυγή παρατεταμένης επαφής με μικρά παιδιά και εγκύους για 24 ώρες μετά την έγχυση.

Υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσω το προσωπικό του εργαστηρίου;

 

Ναι.

Κυρίες
Παρακαλώ να ενημερώσετε πριν την έγχυση εάν είστε έγκυες ή εάν θηλάζετε.

Κύριοι
Εάν έχετε προβλήματα με τον προστάτη σας ενημερώστε το προσωπικό και οι οδηγίες για την ενυδάτωσή σας θα τροποποιηθούν κατάλληλα.

Η αίθουσα αναμονής δεν είναι κατάλληλος χώρος για παιδιά, οπότε παρακαλείσθε να μην φέρετε μαζί σας παιδιά εάν είναι δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του σπινθηρογραφήματος;

Θα σας τοποθετηθεί μια ενδοφλέβια γραμμή μέσω της οποίας θα σας χορηγηθεί το ραδιοφάρμακο. Στη συνέχεια υπάρχει ένα διάστημα αναμονής περίπου 3 ωρών απαραίτητο ώστε το ραδιοφάρμακο να απορροφηθεί από τα οστά σας. Κατά το διάστημα αυτό μπορείτε να απομακρυνθείτε από το χώρο του σπινθηρογράφου (γ-camera) εφόσον το επιθυμείτε.

Παρακαλείσθε να καταναλώσετε περίπου 1,5 λίτρο οιουδήποτε υγρού επιθυμείτε στο διάστημα (3 ώρες) μεταξύ της έγχυσης και της εξέτασης, και φροντίστε να ουρείτε συχνά. Εάν η πρόσληψη των υγρών που απαιτούνται ήταν μειωμένη παρακαλώ ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου.

Το σπινθηρογράφημά σας θα εκτελεστεί με εσάς σε καθιστική, όρθια ή ύπτια θέση. Η κάμερα μετακινείται κοντά σε διάφορα σημεία του σώματός σας και θα λαμβάνονται απεικονίσεις. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά.

Δεν θα χρειαστεί να γδυθείτε, αλλά συστήνουμε να φοράτε άνετα, με χαλαρή εφαρμογή ρούχα. Επίσης θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μεταλλικά αντικείμενα όπως κοσμήματα, κέρματα, ζώνες κ.λ.π.

Μετά την εξέταση

Τι θα γίνει μετά το σπινθηρογράφημα;

Από τη στιγμή που το σπινθηρογράφημα ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν τα φιλμ και πιθανά να χρειαστεί η λήψη συμπληρωματικών ακτινογραφιών που θα διευκολύνουν τη γνωμάτευση του σπινθηρογραφήματος.

Το σπινθηρογράφημα είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί ραδιενέργεια.

Παρόλο που το ποσό της ραδιενέργειας είναι πολύ μικρό συχνά συμβουλεύουμε τους εξεταζόμενους να αποφύγουν στενή και παρατεταμένη επαφή με έγκυες και μικρά παιδιά για 24 ώρες μετά την έγχυση του ραδιοφαρμάκου (με τον όρο στενή επαφή εννοούμε να κάθετε ένα παιδί δίπλα μας ή πάνω στα γόνατά μας για περισσότερο από 30 λεπτά). Με αυτό το μέτρο εξασφαλίζουμε την αποφυγή αχρείαστης έκθεσής τους στην ακτινοβολία.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι διαθέσιμα άμεσα. Ανάλογα κάθε φορά τα αποτελέσματα θα τα παραλάβετε εσείς ή θα αποσταλούν στο θεράποντα ιατρό σας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά