Μετεγχειρητικές οδηγίες για το συνοδό ασθενούς

Μετά την αρθροπλαστική

Ως οικιακός θεράποντας ο ρόλος σας είναι σημαντικός όταν πρόκειται να βοηθήσετε τον/την φίλο/η σας ή τον αγαπημένο σας άνθρωπο να αναρρώσει από μια χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής. Όταν είστε στο σπίτι υπάρχει μεγάλος αριθμός πραγμάτων που πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια, την ανάρρωση και την άνεση του ασθενή. Οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν σε κάποιες από τις πολλές ερωτήσεις και ανησυχίες κατά την προετοιμασία σας για τη φροντίδα του ασθενή που υποβλήθηκε σε αρθροπλαστική.

  • Ασφάλεια στο σπίτι και αποφυγή πτώσεων
  • Μαζέψτε τα πατάκια που δεν είναι ασφαλή και στερεώστε καλά τα χαλιά που είναι χαλαρά. Καλύψτε ολισθηρές επιφάνειες του πατώματος με σταθερές μοκέτες ή με χαλιά που διαθέτουν αντιολισθητικό πέλμα.
  • Τοποθετήστε τα αντικείμενα συχνής χρήσης, όπως τηλεχειριστήρια, φάρμακα και υλικά ανάγνωσης σε θέσεις με εύκολη πρόσβαση.
  • Φαρδύνετε τους διαδρόμους ανάμεσα στα έπιπλα ώστε να χωράει ένας περιπατητήρας ή ένα μπαστούνι.
  • Τοποθετήστε τα τρόφιμα και τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται συχνά σε μέρος ευπρόσιτο, ώστε να μην χρειάζεται σκύψιμο ή τέντωμα για την πρόσβαση σε αυτά.
  • Σημειώστε όλους τους πιθανούς κινδύνους στο δάπεδο, όπως κατοικίδια, διακοσμητικά μικροαντικείμενα ή ανισόπεδες επιφάνειες.
  • Φροντίστε να υπάρχει καλός φωτισμός παντού. Εγκαταστήστε φώτα νυκτός στο μπάνιο, την κρεβατοκάμαρα και το χολ.
  • Απομακρύνετε κάθε είδους γραμμές καλωδίων και καλώδια τηλεφώνων μακριά από διαδρόμους διέλευσης του ασθενούς. Μην καλύπτετε τα καλώδια κάτω από πατάκια ή χαλιά , καθώς κάτι τέτοιο συνιστά κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Μην επιτρέπετε στον ασθενή να σηκώνει βαριά αντικείμενα τους πρώτους τρεις μήνες και στη συνέχεια μόνο κατόπιν άδειας από το χειρουργό.
  • Ξεστρώστε τα σκεπάσματα για να επιτρέψετε ευκολότερη πρόσβαση προς και από το κρεβάτι του ασθενή.
  • Έλεγχος δυσφορίας
  • Φαρμακευτική αγωγή κατά του πόνου τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη φυσιοθεραπεία.
  • Ενθαρρύνετε τον ασθενή να διακόψει σταδιακά τα συνταγογραφημένα φάρμακα ανάλογα με aτις οδηγίες του θεράποντος χειρουργού. Ακολουθήστε τις συστάσεις του χειρουργού σας για τη λήψη μη συνταγογραφημένων φαρμάκων
  • Να αλλάζετε τη θέση του ασθενή κάθε 45 λεπτά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Χρησιμοποιήστε πάγο για τον έλεγχο του πόνου. Εφαρμόζοντας πάγο στην χειρουργημένη άρθρωση θα μειώσετε τον πόνο και το οίδημα, όμως μην τον χρησιμοποιείτε για πάνω από 20 λεπτά τη φορά, κάθε ώρα. Χρησιμοποιήστε πάγο πριν και μετά από τις ασκήσεις του ασθενή, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρόγραμμα. Ένα πακέτο κατεψυγμένου αρακά τυλιγμένο μέσα σε πετσέτα κουζίνας αποτελεί μια ιδανική παγοκύστη. Σημαδέψτε το πακέτο με τον αρακά και επιστρέψτε τον στον καταψύκτη (για να χρησιμοποιηθεί ξανά αργότερα).
Αλλαγές στο σώμα
  • Η όρεξη του ασθενή μπορεί να είναι κακή. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει αρκετές ποσότητες υγρών για να αποτραπεί η αφυδάτωση. Η όρεξη για στερεά τροφή θα πρέπει να επιστρέψει σταδιακά.
  • Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική μπορεί να έχουν δυσκολία στον ύπνο, πράγμα που είναι φυσιολογικό. Μην αφήνετε τον ασθενή να κοιμηθεί ή να πάρει έναν υπνάκο για μεγάλο διάστημα κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Το επίπεδο ενέργειας του ασθενή θα είναι μειωμένο κατά τον πρώτο μήνα.
  • Τα παυσίπονα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες αυξάνουν τη δυσκοιλιότητα. Ακολουθήστε τις συστάσεις του χειρουργού για τη χρήση καθαρτικών, όπως γάλα μαγνησίας, ή υπόθετα γλυκερίνης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
Αντιπηκτικά σκευάσματα
  • Μπορεί να χορηγηθούν στον ασθενή αντιπηκτικά σκευάσματα σε μορφή ενέσιμη ή δισκίων που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το σχηματισμό θρόμβων αίματος στα πόδια του ασθενή.
  • Τηρείτε ευλαβικά τις συστάσεις του χειρουργού σας σχετικά με τα αντιπηκτικά σκευάσματα που σας έχουν χορηγηθεί.

 

Αντιθρομβωτικές κάλτσες
  • Μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή να φορά ειδικές κάλτσες. Οι κάλτσες αυτές χρησιμοποιούνται βοηθητικά για την διαβαθμισμένη συμπίεση των φλεβών στα πόδια τους. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του οιδήματος σε μικρό βαθμό, αλλά μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.
  • Αν το πρήξιμο στο εγχειρισμένο πόδι προκαλεί δυσφορία, βοηθήστε τον ασθενή να ανασηκώνει το πόδι του για μικρά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μεγαλύτερη ανακούφιση και ωφέλεια επιτυγχάνεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει και ανυψώνει το πόδι του πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

Ειδοποιήστε το γιατρό αν ο ασθενής διαμαρτυρηθεί για αυξημένο πόνο ή πρήξιμο σε οποιοδήποτε από τα δύο πόδια.

Φροντίδα της Χειρουργικής Τομής του Ασθενούς
  • Διατηρήστε τη χειρουργική τομή του ασθενούς στεγνή.
  • Κρατήστε την τομή καλυμμένη με ελαφρύ στεγνό επίδεσμο μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα, συνήθως 10-14 ημέρες.
  • Ο ασθενής πρέπει να ζητήσει οδηγίες από το χειρουργό του σχετικά με το ντους / μπάνιο.
  • Ειδοποιήστε το χειρουργό όταν υπάρχει αυξημένη παροχέτευση κάποιου εκκρίματος, ερυθρότητα, πόνος, οσμή ή θερμότητα γύρω από την τομή.
  • Μετρήστε τη θερμοκρασία του, αν αισθάνεται ζεστός ή άρρωστος. Καλέστε το χειρουργό του αν η θερμοκρασία υπερβεί τους 38 °C.

 

Τι εύρος δραστηριοτήτων μπορώ να περιμένω μετά την αρθροπλαστική;

Η επιμελής φυσιοθεραπεία, η ισορροπημένη διατροφή και η θέληση να τηρήσετε τις συστάσεις των χειρουργών σας θα συνεισφέρουν στην επιτυχή ανάρρωσή σας μετά από αρθροπλαστική σε γόνατο , ισχίο ή ώμο.

  • Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να περπατήσουν χωρίς υποστήριξη και να οδηγήσουν αυτοκίνητο 3-6 εβδομάδες μετά από την εγχείρηση. Μπορείτε να ξαναρχίσετε δραστηριότητες όπως γκολφ, τζόκινγκ και κολύμπι, αλλά μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση από το χειρουργό σας.
  • Τηρείτε πάντα τις συστάσεις του γιατρού σας, καθώς ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει για κάθε ασθενή.
  • Τυπικά θα σας απαγορευτεί η συμμετοχή σε δραστηριότητες υψηλής σωματικής απαίτησης ή αθλήματα άμεσης επαφής με τρίτους. Αυτοί οι τύποι δραστηριοτήτων ασκούν υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Ρωτήστε το χειρουργό σας σχετικά με τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγετε μετά την αρθροπλαστική .

Οδήγηση

Η οδήγηση απαγορεύεται για ορισμένη χρονική περίοδο μετά από επέμβαση αντικατάστασης γονάτου ή ισχίου. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το χειρουργό σας όταν είστε στο νοσοκομείο.

Συνήθως, η οδήγηση επιτρέπεται όταν το γόνατο ή ισχίο σας λυγίζει επαρκώς, ώστε να μπορείτε να επιβιβάζεστε και να κάθεστε άνετα στο αυτοκίνητό σας και όταν ο μυϊκός έλεγχος εξασφαλίζει επαρκή χρόνο αντίδρασης για φρενάρισμα και επιτάχυνση.

Τα περισσότερα άτομα ξεκινούν και πάλι να οδηγούν περίπου 4-6 εβδομάδες μετά από την εγχείρηση. Συνεννοείστε πάντα με την ασφαλιστική εταιρεία σας προτού ξεκινήσετε την οδήγηση.

Κηπουρική

Μπορεί να είστε σε θέση να ξαναρχίσετε την ενασχόληση με τον κήπο μετά από 3 μήνες. Ωστόσο, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν να επιχειρήσετε οποιαδήποτε άσκηση. Όταν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι είστε σε θέση να ξαναρχίσετε την κηπουρική, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε το γονάτισμα και το σκύψιμο.

Επίσης, απαιτείται μεγάλη προσοχή στις βαριές εργασίες, όπως το σκάψιμο.

Γυμναστική

Μετά από 12 εβδομάδες, μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε σε ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες. Το βάδισμα και το κολύμπι είναι ιδανικά, όμως δεν ενδείκνυνται αθλήματα που απαιτούν τρέξιμο και άλματα, π.χ. ποδόσφαιρο, σκουός, τένις, στίβος, κτλ. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν είστε έτοιμοι να ξαναρχίσετε να γυμνάζεστε.

Ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης κίνησης και του μειωμένου πόνου ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να επιδοθείτε σε είδη γυμναστικής που δεν είχατε τη δυνατότητα να κάνετε πριν από την επέμβαση.

Η γυμναστική είναι ουσιαστική για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, επειδή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας για τη στήριξη των αρθρώσεων, να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους και τη χαλάρωση – όλα αυτά επιδρούν με θετικό τρόπο τόσο στην αρθρίτιδα όσο και στη γενική κατάσταση της υγείας σας.

Οι βελτιώσεις του τρόπου ζωής και ο μειωμένος πόνος μπορούν να είναι ευεργετικά στην πνευματική και συναισθηματική ευεξία σας, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας, ειδικότερα αν πρωτύτερα έπρεπε να είστε επιφυλακτικοί λόγω μιας ευπαθούς άρθρωσης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά