Χρόνια Αστάθεια Ώμου

 

Η άρθρωση του ώμου είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του σώματός σας. Σας βοηθάει να σηκώσετε το βραχίονά σας, να τον περιστρέψετε, και να φτάσετε αντικείμενα πάνω απ’ το κεφάλι σας. Η δυνατότητα όμως, της άρθρωσης να έχει ένα πολύ μεγάλο εύρος κίνησης, της κοστίζει την ευστάθεια.

Η αστάθεια του ώμου συμβαίνει όταν η κεφαλή του βραχιονίου εξέλθει βίαια (εξαρθρωθεί) από την ωμογλήνη. Κάτι τέτοιο, μπορεί να συμβεί ως απόρροια ενός τραυματισμού ή υπέρχρησης.

Όταν ο ώμος εξαρθρωθεί μία φορά, στη συνέχεια καθίσταται ευπαθής για νέα επεισόδια εξαρθρημάτων. Όταν λοιπόν, ο ώμος έχει χαλαρώσει και ΄΄βγαίνει΄΄ απ’ τη θέση του συχνά, τότε μιλάμε για τη χρόνια αστάθεια του ώμου ή αλλιώς το καθ’ έξιν εξάρθρημα του ώμου.

 

Φυσιολογική ανατομία του ώμου

Ο ώμος σας είναι μια άρθρωση που αποτελείται από τρία οστά: το βραχιόνιο, την ωμοπλάτη και την κλείδα.Η γληνοβραχιόνιος άρθρωση είναι μία  συνάρθρωση της σφαιρικής κεφαλής του βραχιονίου (το οστό του πάνω τμήματος του άνω άκρου) και μιας κοίλης αντίστοιχα υποδοχής του οστού της ωμοπλάτης, που ονομάζεται ωμογλήνη. Ισχυρός συνδετικός ιστός, που ονομάζεται θύλακος της άρθρωσης μαζί με τον επιχείλιο χόνδρο αποτελούν το συνδεσμικό σύστημα της άρθρωσης που κρατάει την κεφαλή του βραχιονίου επικεντρωμένη στην ωμογλήνη. Οι ιστοί αυτοί καλύπτουν την άρθρωση και συγκρατούν το άνω άκρο του βραχιονίου συναρθρωμένο με την ωμογλήνη.

Εκτός των συνδέσμων, δυνατοί τένοντες και μύες είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα του ώμου σας.

 

 

Περιγραφή

Τα εξαρθρήματα του ώμου μπορεί να μην είναι πλήρη, δηλαδή η κεφαλή του βραχιονίου μπορεί να ΄΄βγαίνει΄΄ μερικώς από την ωμογλήνη. Οι περιπτώσεις αυτές ονομάζονται υπεξαρθρήματα. Σ’ ένα πλήρες εξάρθρημα η κεφαλή του βραχιονίου ΄΄βγαίνει΄΄ εξ ολοκλήρου από την ωμογλήνη.

Όταν οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι μύες γύρω από την άρθρωση του ώμου φτάσουν να γίνουν χαλαροί ή αν έχουν διατρηθεί, τα εξαρθρήματα μπορεί να επαναλαμβάνονται συχνά. Η χρόνια αστάθεια είναι η διαρκής αποτυχία αυτών των ιστών να κρατήσουν επικεντρωμένη την κεφαλή του βραχιονίου στην ωμογλήνη.

Αιτιολογία

Υπάρχουν 3 τρόποι με τους οποίους ένας ώμος γίνεται ασταθής:

Εξάρθρημα του Ώμου

Ένας σοβαρός τραυματισμός στην περιοχή του ώμου, είναι συνήθως η αιτία του αρχικού εξαρθρήματος του ώμου. Όταν η κεφαλή του βραχιονίου εξαρθρώνεται, το οστό της ωμογλήνης οι σύνδεσμοι και ο πρόσθιος θύλακος τραυματίζονται. Το ίδιο συμβαίνει και στον επιχείλιο χόνδρο – τον χόνδρο που επαλείφει την περιφέρεια της ωμογλήνης και βαθαίνει την άρθρωση – και αυτό συνιστά μια βλάβη Bankart. Ένα βίαιο πρώτο εξάρθρημα μπορεί να οδηγήσει σε συνεχόμενα εξαρθρήματα, υπεξαρθρήματα ή αίσθημα αστάθειας στον ώμο.

 

Επαναλαμβανόμενη Διάταση

Μερικοί ασθενείς με αστάθεια δεν είχαν ποτέ επεισόδιο εξαρθρήματος του ώμου. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν χαλαρούς συνδέσμους στην άρθρωση του ώμου, κάτι που μπορεί να αποτελεί απλά την φυσιολογική ανατομία τους, ή μπορεί να αποτελεί το αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης κίνησης του μέλους πάνω από το κεφάλι.

Η κολύμβηση, το τένις, το βόλεϊ αποτελούν παραδείγματα αθλημάτων που απαιτούν επαναλαμβανόμενη κίνηση του χεριού πάνω από το κεφάλι που μπορεί να διατείνουν και να χαλαρώνουν τους συνδέσμους του ώμου. Υπάρχουν φυσικά και πολλές εργασίες που απαιτούν έργο πάνω από το κεφάλι.

Οι χαλαροί σύνδεσμοι λοιπόν καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση της ευστάθειας του ώμου. Οι επαναλαμβανόμενες εργασίες που ασκούν πίεση σε έναν χαλαρό ώμο, αποτελούν πρόκληση της ευστάθειάς του και μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα έναν επώδυνο και ασταθή ώμο.

Αστάθεια σε πολλές κατευθύνσεις (Multidirectional Instability, MDI)

Σε μια πολύ μικρή ομάδα ασθενών, είναι δυνατόν ο ώμος να είναι ασταθής χωρίς να υπάρχει ιστορικό εξαρθρήματος ή επαναλαμβανόμενης διάτασης. Σ’ αυτούς τους ασθενείς, ο ώμος μπορεί να είναι χαλαρός και να εξαρθρώνεται σε πολλές κατευθύνσεις, δηλ. είτε προς τα εμπρός, είτε προς τα πίσω, είτε προς τα κάτω. Αυτή η ασυνήθιστη παθολογία, ονομάζεται αστάθεια σε πολλές κατευθύνσεις και οι πάσχοντες από αυτήν έχουν χαλαρούς συνδέσμους σε όλο τους το σώμα.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της χρόνιας αστάθειας του ώμου περιλαμβάνουν:

  • Πόνος που προκαλείται από τραυματισμό του ώμου
  • Επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα του ώμου
  • Επαναλαμβανόμενες στιγμές υπεξαρθρημάτων
  • Μια διαρκής αίσθηση χαλαρότητας και αστάθειας της άρθρωσης του ώμου
Κλινική Εξέταση

Ο ιατρός σας θα εξετάσει τον ώμο σας αφού έχετε συζητήσει το ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Ειδικές δοκιμασίες του ώμου θα βοηθήσουν τον ιατρό σας να εκτιμήσει και να επιβεβαιώσει την αστάθεια του ώμου σας. Επίσης ο ιατρός σας μπορεί να ελέγξει την πιθανότητα να έχετε γενικευμένη χαλαρότητα των αρθρώσεών σας, π.χ. αν ο αντίχειράς σας μπορεί να ακουμπήσει το αντιβράχιό (πήχη) σας.

Κλινική εξέταση αστάθειας ώμου

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Ο ιατρός σας μπορεί να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να αναγνωρίσει πιθανά άλλα προβλήματα.

Ακτινογραφίες. Οι εικόνες αυτές θα δείξουν τραυματισμούς των οστών που συμμετέχουν στην άρθρωση του ώμου σας.

Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Αυτή θα παρέχει λεπτομερείς απεικονίσεις των μαλακών μορίων. Θα είναι καθοριστική στην εξαγωγή από τον ιατρό σας συμπερασμάτων που αφορούν τους τραυματισμούς των συνδέσμων και των τενόντων που περιβάλουν την άρθρωση του ώμου σας.

Ακτινογραφία εξαρθρήματος ώμου

Αντιμετώπιση

Η χρόνια αστάθεια του ώμου συχνά αντιμετωπίζεται αρχικά με συντηρητικό τρόπο. Αν όμως, οι συντηρητικοί τρόποι αντιμετώπισης δεν διευθετήσουν αποτελεσματικά τον πόνο και την αστάθεια, πιθανά θα απαιτηθεί χειρουργική παρέμβαση.

Συντηρητική Θεραπεία

Ο ιατρός σας θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που θα ανακουφίσει τα συμπτώματά σας. Συνήθως θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες με συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης, πριν να είναι σε θέση κανείς να πει πόσο καλά έχουν δουλέψει. Τα συνηθέστερα μέσα συντηρητικής αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να αλλάξετε κάποιες συνήθειές σας και να αποφεύγετε δραστηριότητες που επιτείνουν τα συμπτώματά σας.
  • Μη-στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα. Απλά αλλά και πιο μοντέρνα αντιφλεγμονώδη σκευάσματα αντιμετωπίζουν επιτυχώς τον πόνο και το οίδημα.
  • Φυσικοθεραπεία.Η ενδυνάμωση των μυών του ώμου και η εκπαίδευση στον έλεγχο του ώμου σας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σταθερότητα του ώμου σας.

Χειρουργική Θεραπεία

Πολλές φορές είναι απαραίτητη μια χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση διατεταμένων ή διερρηγμένων συνδέσμων ώστε να εξασφαλιστεί μια καλύτερη στήριξη της άρθρωσης.

Αρθροσκόπηση

Οι μαλακοί ιστοί στη άρθρωση του ώμου σας θα επιδιορθωθούν με λεπτά εργαλεία που θα εισαχθούν από μικρές τομές γύρω από την άρθρωση του ώμου σας. Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια μικρής επεμβατικότητας μέθοδο και συνήθως δεν απαιτεί παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο πέραν της μιας ημέρας. Ο χειρουργός σας θα επιθεωρήσει την άρθρωσή σας και θα αποκαταστήσει τις βλάβες χρησιμοποιώντας μικρά εργαλεία μεγέθους μολυβιού.

Ανοικτό χειρουργείο

Πολύ σπάνια κάποιοι ασθενείς θα χρειαστούν μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση, όπου με μια μεγαλύτερη τομή ο χειρουργός σας θα αποκαταστήσει τις βλάβες κάτω από άμεση όραση.

Ανάρρωση – Αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο, το άκρο σας θα τοποθετηθεί σε έναν κηδεμόνα για μικρό χρονικό διάστημα, για να εξασφαλιστεί η πρώιμη επούλωση.

Όταν απομακρυνθεί ο κηδεμόνας, θα ξεκινήσουν οι ασκήσεις για την αποκατάσταση των συνδέσμων. Έτσι, θα βελτιωθεί το εύρος κίνησης της άρθρωσης του ώμου σας εμποδίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη συμφύσεων κατά την επούλωση των συνδέσμων που επιδιορθώθηκαν. Προοδευτικά θα προστεθούν στο πρόγραμμά σας και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυϊκών δομών του ώμου σας.

Επιμείνετε στην πλήρη συμμόρφωση με το σχέδιο αποκατάστασης του ιατρού σας. Παρόλο που μοιάζει μια αργή διαδικασία, η αφοσίωσή σας στην φυσικοθεραπεία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να επιστρέψετε σε όλες εκείνες τις δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά