ΧΟΝΔΡΙΝΗ ΒΛΑΒΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Ο χόνδρος είναι η ολισθηρή επικάλυψη των οστών στις αρθρώσεις σας. Ο χόνδρος είναι ένας σκληρός, εύκαμπτος ιστός που βρίσκεται σε όλο το σώμα. Καλύπτει την επιφάνεια των αρθρώσεων, ενεργώντας ως αμορτισέρ (απορροφάει φορτίσεις και κραδασμούς) επιτρέποντας στα οστά να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο με την ελάχιστη δυνατή τριβή και φθορά.

Ο χόνδρος μπορεί να καταστραφεί ή να σχιστεί και αποκοπεί ως αποτέλεσμα φθοράς, επαναλαμβανόμενων επιβαρύνσεων στον αθλητισμό και στην εργασία ή λόγω άμεσου τραυματισμού. Η βλάβη του χόνδρου είναι ένας σχετικά κοινός τύπος τραυματισμού. Συχνότερα αφορά τα γόνατα, αν και αρθρώσεις όπως τα ισχία, οι ποδοκνημικές και οι αγκώνες μπορεί να επηρεαστούν εξίσου. Οι μικροτραυματισμοί του χόνδρου μπορεί να βελτιωθούν από μόνοι τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά πιο σοβαρές βλάβες του χόνδρου μπορεί τελικά να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση.

Έτσι η ενδεδειγμένη θεραπεία για τη βλάβη του χόνδρου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης, την ηλικία σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Ο κατεστραμμένος χόνδρος μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στο γόνατο, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, επομένως είναι σημαντικό να λάβετε έγκυρη διάγνωση εάν έχετε δυσκαμψία στο γόνατο, πόνο στις αρθρώσεις ή οίδημα.

Η αποκατάσταση της βλάβης του χόνδρου του γόνατος πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας αρθροσκοπική χειρουργική για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ιατρογενής επίδραση σε άλλες δομές του γόνατός σας. Η χειρουργική αποκατάσταση του χόνδρου μπορεί να περιλαμβάνει εξομάλυνση, λείανση και αφαίρεση σχισμένων ή οδοντωτών κομματιών χόνδρου. Συχνά οι χόνδρινες βλάβες στο γόνατο αντιμετωπίζονται με τοποθέτηση αυτόλογων παραγόντων και χονδροκυττάρων (μεταμόσχευση), ή συνθετικών ικριωμάτων και υποκατάστατων χόνδρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταλλικές προθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου και οστού (χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος).

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα αίτια και οι παράγοντες επικινδυνότητας για τις χόνδρινες βλάβες του γόνατος;

Συνήθως, μια χόνδρινη βλάβη εμφανίζεται όταν υπάρχει τραυματισμός στην άρθρωση, ειδικά εάν υπάρχει διάστρεμμα αστραγάλου ή εάν το γόνατο είναι πολύ στριμμένο. Τα άτομα που παίζουν αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, ράγκμπι και γκολφ μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο χόνδρινης βλάβης. Αν και η αιτία τέτοιων βλαβών είναι άγνωστη, μπορεί να περιλαμβάνουν γενετική προδιάθεση σε μια τέτοια κατάσταση. Μπορεί επίσης να προκληθούν από μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, ειδικά όταν εμφανίζονται σε παιδιά. Επαναλαμβανόμενο τραύμα έχει επίσης συσχετιστεί με την ανάπτυξη τέτοιων βλαβών

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της βλάβης του χόνδρου του γόνατος;

Τα συμπτώματα της βλάβης του χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος περιλαμβάνουν:

  • πόνος στην άρθρωση – μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και όταν ξεκουράζεστε και να επιδεινωθεί όταν βάζετε βάρος στην άρθρωση
  • πρήξιμο – αυτό μπορεί να μην εμφανιστεί για λίγες ώρες ή μέρες
  • δυσκαμψία της άρθρωσης
  • ένα αίσθημα κριγμού ή τριξίματος
  • η άρθρωση κλειδώνει, μαγκώνει ή είναι ασταθής

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε έναν τραυματισμό χόνδρου από άλλους κοινούς τραυματισμούς στις αρθρώσεις, όπως διαστρέμματα, καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της χόνδρινης βλάβης του γόνατος;

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί μια χόνδρινη βλάβη στο γόνατο τη στιγμή του τραυματισμού. Πολλές απεικονίσεις μπορεί να ΄΄χάνουν΄΄ τη βλάβη που προκαλείται από τον τραυματισμό αμέσως μετά από αυτόν αφού συχνά καλύπτεται από την εικόνα του διαστρέμματος ή του προκληθέντος τραυματισμού.

Ο ορθοπαιδικός σας θα εξετάσει την άρθρωσή σας για αστάθεια και εύρος κίνησης. Μπορεί να παραγγελθεί μια ακτινογραφία, αλλά η ρήξη του χόνδρου είναι δύσκολο να φανεί σε μια ακτινογραφία, επομένως συνήθως απαιτείται μια μαγνητική τομογραφία (MRI) ή μια αξονική τομογραφία (CT). Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται τόσο η μαγνητική τομογραφία όσο και η αξονική τομογραφία για τη διάγνωση μιας χόνδρινης βλάβης στο γόνατο.

 

Πότε να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή;

Εάν έχετε τραυματίσει την άρθρωση σας, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε πρώτα κάποια μέτρα αυτοφροντίδας. Τα διαστρέμματα και οι μικρές βλάβες του χόνδρου μπορεί να βελτιωθούν από μόνα τους μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Η πιο σοβαρή βλάβη του χόνδρου πιθανότατα δεν θα βελτιωθεί από μόνη της και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί τελικά να φθείρει την άρθρωση.

Επισκεφθείτε τον ορθοπαιδικό σας εάν:

  • δεν μπορείτε να κινήσετε σωστά την άρθρωση
  • δεν μπορείτε να ελέγξετε τον πόνο με τα συνηθισμένα παυσίπονα
  • δεν μπορείτε να βάλετε βάρος στο τραυματισμένο άκρο ή υποχωρεί όταν προσπαθείτε να το χρησιμοποιήσετε
  • η τραυματισμένη περιοχή φαίνεται στραβή ή έχει ασυνήθιστα εξογκώματα (εκτός από οίδημα)
  • έχετε μούδιασμα, αποχρωματισμό ή ψυχρότητα σε οποιοδήποτε μέρος της τραυματισμένης περιοχής
  • τα συμπτώματά σας δεν έχουν αρχίσει να βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την αυτοθεραπεία

Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να χρειαστεί να σας παραπέμψει για εξετάσεις όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία για να διαπιστώσει εάν ο χόνδρος σας έχει υποστεί βλάβη.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών στο γόνατο;

Το πώς θα αντιμετωπιστεί μια χόνδρινη βλάβη στο γόνατο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν σχέση τόσο με την βλάβη αυτή καθαυτή αλλά και με το προφίλ του ασθενούς. Ο τρόπος με τον οποίο ο ορθοπαιδικός σας αντιμετωπίζει τη βλάβη του χόνδρου του γόνατος εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η βλάβη. Εάν η βλάβη είναι λιγότερο σοβαρή, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να συστήσει ασκήσεις για την ενίσχυση των μυών γύρω από την άρθρωση του γόνατος και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποφευχθεί η επιδείνωση του τραυματισμού.

Εάν η βλάβη είναι πιο σοβαρή, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να προτείνει αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας μικρής κάμερας και χειρουργικών εργαλείων στο γόνατο για να επιδιορθωθούν τυχόν τραχιά σημεία στον χόνδρο και να καθαριστούν τυχόν χαλαρά κομμάτια χόνδρου.

Επειδή ο χόνδρος δεν έχει άμεση παροχή αίματος, δεν μπορεί να επουλωθεί μόνος του. Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να επιλέξει να δοκιμάσει έναν από τους διάφορους τύπους χειρουργικής επέμβασης για να προσπαθήσει να αναπτύξει νέο ιστό χόνδρου εκεί όπου βρίσκεται η βλάβη.

 

Γιατί χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση στον χόνδρο του γόνατος;

Εάν έχετε σκίσει τον αρθρικό χόνδρο στην άρθρωση του γόνατός σας και αυτό επηρεάζει το εύρος της κίνησής σας, την ικανότητα να συνεχίσετε το άθλημά σας, τις καθημερινές σας δραστηριότητες, και την εργασία σας, τότε πιθανόν θα χρειαστείτε χειρουργική θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση στο χόνδρο του γόνατος συνιστάται εάν οι συντηρητικές μέθοδοι συμπεριλαμβανομένης της φυσιοθεραπείας δεν έχουν βελτιώσει τα συμπτώματα.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε επισκευή του χόνδρου του γόνατος εάν η βλάβη είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορείτε να βάλετε βάρος στο πόδι σας – για παράδειγμα, εάν ο κατεστραμμένος χόνδρος επηρεάζει και άλλες δομές της άρθρωσης του γόνατός σας, προκαλώντας πόνο, φλεγμονή και απώλεια μυϊκής ισχύος.

Η επισκευή του χόνδρου στο γόνατο προτείνεται συνήθως εάν είστε:

  • Κάτω των 40 ετών
  • Ενεργός
  • Πονάτε για μήνες, όχι χρόνια
  • Έχετε πόνο κατά την ηρεμία
  • Δεν έχετε προβλήματα με την ευθυγράμμιση των γονάτων
  • Έχετε τοπική βλάβη χόνδρου

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στη χειρουργική επέμβαση;

Πολλοί άνθρωποι με βλάβη στον αρθρικό χόνδρο στο γόνατο ανταποκρίνονται καλά σε μη χειρουργικές θεραπείες, όπως:

  • Φυσικοθεραπεία
  • ΜΣΑΦ – μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής
  • Ενέσεις – στεροειδή για τη μείωση της φλεγμονής και PRP και άλλες κυτταρικές ενέσεις για την τόνωση της επούλωσης
  • Βελονισμός
  • Μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσουν να αλλάξετε δραστηριότητες – για παράδειγμα, μετάβαση από το τρέξιμο στο ποδήλατο ή το κολύμπι. Η αλλαγή σε πιο υποστηρικτικά υποδήματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της ενόχλησης από τη βλάβη του χόνδρου.

Ο ορθοπαιδικός σας θα προτείνει αρχικά πάντα τη λιγότερο επεμβατική θεραπεία για την πάθηση του γόνατός σας. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν, η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό έχει εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας.

Αρθροσκόπηση για Βλάβες Αρθρικού Χόνδρου στο Γόνατο

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών στο γόνατο, ο χειρουργός σας θα πραγματοποιήσει μια επέμβαση αποκατάστασης χόνδρου αρθροσκοπικά – χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική κάμερα που βλέπει το εσωτερικό του γόνατός σας σε μια οθόνη.

Τα μικρά χειρουργικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση, την κοπή ή την εξομάλυνση του χόνδρου με ακρίβεια, μειώνοντας την επίδραση σε άλλες δομές του γόνατός σας.

Πώς να προετοιμαστείτε για χειρουργική επέμβαση χόνδρου γόνατος

Είναι καλή ιδέα να αποκτήσετε δύναμη και ευλυγισία πριν από την επέμβαση στο γόνατό σας. Οι φυσιοθεραπευτές θα μπορούν να σας συμβουλεύσουν για τους καλύτερους τύπους ασκήσεων.

Δεν θα μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τίποτα για 6-12 ώρες πριν από την επέμβαση.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης χόνδρου γόνατος

Θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία και η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με την έκταση της βλάβης.

Ο χειρουργός σας θα κάνει μια σειρά από μικρές τομές πάνω από το γόνατό σας και θα τοποθετήσει μια κάμερα σε έναν εύκαμπτο σωλήνα και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για να επιδιορθώσει τον χόνδρο.

Μπορούν επίσης να γίνουν μικροί τρυπανισμοί στην επιφάνεια του οστού κάτω από τον χόνδρο για να αυξήσουν τη ροή του αίματος και να τονώσουν την ανάπτυξη νέου χόνδρου.

Αναγεννητική θεραπεία ή θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία αναγέννησης χόνδρου κυμαίνεται από μια χειρουργική επέμβαση με μικροκατάγματα, όπου κάθε εκτεθειμένο οστό τρυπιέται πολύ προσεκτικά για να απελευθερωθούν «βλαστοκύτταρα» από το γόνατό σας, έως κάποιες εναλλακτικές κυτταρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων που προέρχονται από λίπος και μυελό των οστών.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών του χόνδρου στο γόνατο;

Η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης χόνδρινων βλαβών συνήθως εκτελείται με τη χρήση αρθροσκόπησης – ένα είδος χειρουργικής επέμβασης όπου τα εργαλεία εισάγονται στην άρθρωση μέσω μικρών τομών (οπές) – αν και μερικές φορές χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερες τομές. Συνήθως πραγματοποιείται υπό επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία, όπου κοιμάστε.

Μερικές από τις συνηθέστερες επεμβάσεις είναι οι παρακάτω:

Πλύση και καθαρισμός – η άρθρωση καθαρίζεται για να αφαιρεθεί τυχόν χαλαρός ιστός και τα όρια της κατεστραμμένης περιοχής ΄΄τριμάρωνται΄΄ για να γίνουν λεία. Μπορεί μερικές φορές να είναι δυνατή η αποκατάσταση της ζημιάς στον ίδιο χρόνο

Διέγερση μυελού (μικροκατάγματα, microfractures) – γίνονται μικροσκοπικές οπές στο οστό κάτω από τον κατεστραμμένο χόνδρο (υποχόνδριο οστό), έως το μυελό των οστών ο οποίος απελευθερώνει αρχέγονα κύτταρα. Στη συνέχεια τα κύτταρα του μυελού αρχίζουν να διεγείρουν την παραγωγή νέου χόνδρου

Μωσαϊκή πλαστική (mosaicplasty) – μικροί κύλινδροι υγιούς χόνδρου και υποχόνδριου οστού, από περιοχές μιας άρθρωσης που δεν δέχονται φόρτιση, όπως οι εξώτερες και εσώτερες περιοχές της χόνδρινης επιφάνειας του μηριαίου, αφαιρούνται και χρησιμοποιούνται για να καλύψουν σαν μωσαϊκό  μικρές περιοχές (κρατήρες) κατεστραμμένου χόνδρου

Οστεοτομία – η ευθυγράμμιση του ποδιού αλλάζει ελαφρώς για να μειωθεί η φόρτιση στο κατεστραμμένο αρθρικό διαμέρισμα και να βελτιωθεί ο πόνος. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη ή την αφαίρεση μιας σφήνας οστού από την κνήμη ή το μηριαίο και το οστό στερεώνεται με μια πλάκα μέχρι να επουλωθεί

Αντικατάσταση άρθρωσης – η αντικατάσταση ολόκληρης (ή μέρους) της άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση, όπως αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, είναι περιστασιακά απαραίτητη εάν η βλάβη είναι ιδιαίτερα σοβαρή

Υπάρχει επίσης μια σειρά από εναλλακτικές χειρουργικές τεχνικές που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βλάβης του χόνδρου, όπως:

Μεταμόσχευση οστεοχόνδρινου αλλομοσχεύματος (Αllograft Οsteochondral Τransplantation, AOT) – παρόμοια με τη μωσαϊκή πλαστική, με τη διαφορά ότι ο χόνδρος αντικατάστασης λαμβάνεται από έναν πρόσφατα νεκρό δότη και χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση μεγαλύτερων ελλειμμάτων χόνδρου στο γόνατο

 

Αυτόλογη εμφύτευση χονδροκυττάρων (Αutologous Chondrocyte Implantation, ACI) – ο χειρουργός λαμβάνει πρώτα ένα μικρό δείγμα κυττάρων χόνδρου από την άρθρωση. Αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη περισσότερων κυττάρων σε ένα εργαστήριο και τα νέα κύτταρα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τον κατεστραμμένο χόνδρο

 

Τεχνητά ικριώματα (Artificial Scaffolds) – ένα ειδικό επίθεμα ή γέλη χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου. μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με διέγερση του μυελού ή μόνο του

 

Μιλήστε με τον χειρουργό σας σχετικά με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για εσάς, ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και πόσο καιρό αναμένεται ότι θα χρειαστεί για να αναρρώσετε.

Συνήθως θα χρειαστεί να κάνετε απλά πράγματα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση και μπορεί να μην μπορείτε να επιστρέψετε σε έντονες δραστηριότητες και αθλήματα για αρκετούς μήνες.

Ποια είναι η αποθεραπεία / αποκατάσταση μετά από ένα χειρουργείο επιδιόρθωσης μιας χόνδρινης βλάβης γόνατος;

Μπορεί να μην σας επιτραπεί να φορτίζετε πλήρως το σκέλος μέχρι τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση, αν και θα πρέπει να είστε σε θέση να οδηγείτε μετά τη δεύτερη εβδομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας νάρθηκας πρέπει να φορεθεί για μέρος ή όλο το διάστημα της αποθεραπείας.

Την πρώτη εβδομάδα, η αποκατάστασή σας θα επικεντρωθεί στην αύξηση του εύρους της κίνησής σας μέσω φυσικοθεραπευτικών χειρισμών και ήπιων ασκήσεων.

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας θα λειτουργεί για τη βελτίωση της δύναμης και της κινητικότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στη σωματική δραστηριότητα μετά από έξι εβδομάδες, αλλά μπορεί να χρειαστούν τρεις έως έξι μήνες για να μπορέσετε να αναρρώσετε πλήρως.

Η φυσιοθεραπεία είναι πολύ σημαντική στην περίοδο αποκατάστασης, καθώς η ανάπτυξη των μυών και η κινητικότητα είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της αποκατάστασης του χόνδρου.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά