Η παγίδευση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα συμβαίνει όταν αυτό πιέζεται ή ερεθίζεται στην περιοχή αυτή. Το ωλένιο νεύρο είναι ένα από τα 3 κύρια νεύρα στο άνω άκρο μας. Εκτείνεται απ τον αυχένα μας έως το χέρι μας και μπορεί να πιεστεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Ανάλογα με το σημείο που η πίεση αυτή μπορεί να συμβεί, θα προκαλέσει αιμωδίες (μούδιασμα) και πόνο στον αγκώνα, στον καρπό, στο χέρι ή στα δάκτυλα.

Παρότι το ωλένιο νεύρο μπορεί να πιεστεί στην κλείδα, στον καρπό και στον αυχένα όπως βγαίνουν οι ρίζες του από το νωτιαίο μυελό, η συχνότερη περιοχή που αυτό παγιδεύεται είναι στην έσω οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα σε μια αύλακα που ονομάζεται ωλένιος αύλακα.

Έτσι όταν το ωλένιο νεύρο πιέζεται στην αύλακα του στον αγκώνα μιλάμε για το σύνδρομο παγίδευσης που συχνότερα αναφερόμαστε σ’ αυτό σαν σύνδρομο ωλένιας νευρίτιδας, παρόλο που σε όποιο σημείο και αν πιέζεται ένα νεύρο το αποτέλεσμα θα είναι η ανάπτυξη νευρίτιδας.

Ανατομία

Στην περιοχή του αγκώνα το ωλένιο νεύρο διατρέχει εντός ενός καναλιού από ιστούς (ωλένιος αύλακα) και κάτω από μια οστική προεξοχή που ονομάζεται έσω επικόνδυλος. Σ’ αυτήν την περιοχή το ωλένιο νεύρο μπορεί να πιεστεί σε εννέα διαφορετικά σημεία και να εκδηλώσει τα συμπτώματα της ωλένιας νευρίτιδας, δηλ. πόνο και μούδιασμα.

 

Σε αυτή την εικόνα φαίνονται όλα τα οστά του άνω άκρου καθώς και η πορεία του ωλένιου νεύρου σε σχέση μ’ αυτά..

Στην αύλακα αυτήν στην περιοχή του αγκώνα το νεύρο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα γι’ αυτό πολλές φορές η άμεση πλήξη δίνει το αίσθημα ηλεκτρικού σοκ δηλ. μιας εκφόρτισης ηλεκτρικού ρεύματος από τον αγκώνα και προς τα κάτω στο χέρι σας.

Χαμηλότερα από τον αγκώνα, στον πήχη το ωλένιο νεύρο κινείται κάτω από μύες στην έσω πλευρά του και εισέρχεται στον καρπό από την έσω πλευρά (του μικρού δακτύλου). Εκεί διέρχεται από άλλη μια αύλακα (το κανάλι του Guyon), που επίσης μπορεί να αποτελέσει σημείο πίεσής του.

Το ωλένιο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στο μικρό δάκτυλο και στον μισό παράμεσο. Παράλληλα ελέγχει κινητικά τους περισσότερους από τους μικρούς μύες του άκρου χεριού που σας βοηθούν στις λεπτές κινήσεις καθώς και μερικούς μεγαλύτερους μύες του πήχη σας βοηθούν στο να πραγματοποιήσετε έναν ισχυρό δραγμό.

 

Το ωλένιο νεύρο νευρώνει αισθητικά το μικρό δάκτυλο και το μισό παράμεσο τόσο στην παλαμιαία όσο και στην ραχιαία πλευρά του χεριού .

Αιτιολογία

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ακριβής αιτία της ανάπτυξης ωλένιας νευρίτιδας είναι άγνωστη. Το νεύρο είναι περισσότερο ευάλωτο στην περιοχή του αγκώνα γιατί διέρχεται από ένα πολύ στενό χώρο με ελάχιστους ιστούς από πάνω του να το προστατεύουν.

 

Το ωλένιο νεύρο (Ulnar nerve) διατρέχει πίσω από τον αγκώνα στο εσωτερικό του άνω άκρου μας. Ulna: Ωλένη, Humerus: Βραχιόνιο, Radius: Κερκίδα

Ωλένια Νευρίτιδα : Συνήθεις αιτίες πίεσης του νεύρου.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πιέσουν το ωλένιο νεύρο στον αγκώνα, τα συνηθέστερα όμως αποτελούν υπάρχουσες ανατομικές δομές (σύνδεσμοι, οστικές δομές ή ταινίες μαλακών ιστών). Κάποιες άλλες αιτίες αποτελούν:

Όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας, μπορεί το ωλένιο νεύρο να διατείνεται και να πιέζεται γύρω από την οστική προεξοχή που αποτελεί τον έσω επικόνδυλο. Εάν λοιπόν κρατάτε λυγισμένο για μεγάλα διαστήματα τον αγκώνα σας ή τον λυγίζετε επανειλημμένα και πολύ συχνά, μπορεί να αναπαραχθούν επώδυνα συμπτώματα καθώς το νεύρο ερεθίζεται από τον επικόνδυλο. Για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τους αγκώνες τους λυγισμένους. Αυτό επιτείνει τα συμπτώματα της παγίδευσης του ωλενίου νεύρου με αποτέλεσμα να προκαλείται η αφύπνισή τους καθώς τα δύο τελευταία τους δάκτυλα είναι αναίσθητα ή μουδιασμένα.

Σε μερικούς ανθρώπους το νεύρο εξαρθρώνεται εκτός της αύλακας και περνάει μπροστά από τον έσω επικόνδυλο όταν ο αγκώνας τους λυγίζει. Με την πάροδο του χρόνου αυτή η ολίσθηση του νεύρου εμπρός και πίσω από τον επικόνδυλο, μπορεί να το ερεθίσει και να προκαλέσει συμπτώματα.

Η στήριξη στον αγκώνα μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει πίεση στο νεύρο.

Η συγκέντρωση υγρού είτε στην άρθρωση του αγκώνα είτε σε θυλάκους της περιοχής μπορεί να πιέσει το νεύρο λόγω επέκτασης του οιδήματος.

Μια άμεση πλήξη στην έσω πίσω πλευρά του αγκώνα μπορεί να προκαλέσει πόνο, αίσθημα ΄΄ηλεκτρικής εκκένωσης΄΄ και μούδιασμα στο μικρό και παράμεσο δάκτυλα.

Πόνο στον αγκώνα και την έσω επιφάνεια του αντιβραχίου σας (πήχη). Τα περισσότερα συμπτώματα όμως του συνδρόμου αφορούν το άκρο χέρι σας.

Η παγίδευση του ωλενίου σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να δώσει συμπτώματα απώλειας ελέγχου της κίνησης των δύο τελευταίων δακτύλων του χεριού σας. Έτσι κάποιες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολη η κάμψη και η έκταση του μικρού και παράμεσου δακτύλου ή ο χειρισμός διαφόρων αντικειμένων.

Τα πιο συχνά συμπτώματα όμως της παγίδευσης του ωλενίου στον αγκώνα είναι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα του μικρού και του μισού παράμεσου. Πολλές φορές μάλιστα είναι διαλείποντα (πάνε και έρχονται). Συχνότερα εμφανίζονται όταν ο αγκώνας σας είναι λυγισμένος όπως όταν οδηγείτε ή όταν κρατάτε το τηλέφωνο. Μερικές φορές το μούδιασμα των δακτύλων σας μπορεί να σας ξυπνήσει τη νύχτα.

Σε πιο βαριές περιπτώσεις ωλένιας νευρίτιδας, συμπτώματα όπως αδυναμία του δραγμού σας ή δυσκολία στον συντονισμό των δακτύλων σας (όπως όταν δακτυλογραφείτε ή όταν παίζετε κάποιο όργανο μουσικής) μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Προληπτικά μέτρα ωλένιας νευρίτιδας.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να ανακουφίσετε κατά το δυνατόν τα συμπτώματά σας. Εάν τα συμπτώματά σας όμως έχουν επίδραση στις δραστηριότητες της καθημερινότητας ή διαρκούν περισσότερο από μερικές εβδομάδες, εξασφαλίστε ένα ραντεβού με τον ιατρό σας.

  • Αποφύγετε δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του αγκώνα σας για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.
  • Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή συχνά, εξασφαλίστε ότι το κάθισμάσας δεν είναι χαμηλό.
  • Μην στηρίζετε τους αγκώνες σας στα μπράτσα του καθίσματος
  • Αποφύγετε τη στήριξη στους αγκώνες σας ή την πίεση της έσω επιφάνειας του πήχη σας. Π.χ., μην οδηγείτε με το χέρι να ακουμπάει στο ανοικτό παράθυρο.
  • Διατηρήστε τον αγκώνα σας τεντωμένο όταν κοιμάστε τη νύχτα.
  • Αυτό θα το πετύχετε χρησιμοποιώντας μια πετσέτα τυλιγμένη γύρω από τον τεντωμένο αγκώνα σας.

Το χαλαρό τύλιγμα μιας πετσέτας γύρω από τον τεντωμένο αγκώνα σας, θα σας θυμίσει να μην τον λυγίσετε τη νύχτα.

Κλινική Εξέταση

Κλινική Εξέταση

  • Ιατρικό ιστορικό και κλινική εξέταση
  • Αφού συζητήσετε με τον ιατρό σας τα συμπτώματα σας και το λοιπό ιατρικό σας ιστορικό, αυτός/ή θα εξετάσει το άνω άκρο σας για να διαπιστώσει ποιο νεύρο πιέζεται και που. Κάποιες άλλες δοκιμασίες στην κλινική εξέταση περιλαμβάνουν:
  • Πλήξη με το δάκτυλο πάνω στο ωλένιο νεύρο στην περιοχή της ωλένιας αύλακας. Αυτό θα προκαλέσει ένα αίσθημα ηλεκτρικής εκφόρτισης έως τα δύο τελευταία δάκτυλα (σημείο Tinel) – παρόλο που αυτό συμβαίνει και όταν το νεύρο δεν πάσχει.
  • Έλεγχο της πιθανής ολίσθησης του ωλενίου νεύρου έξω από την αύλακα που πορεύεται φυσιολογικά όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας. Κινήσεις του αυχένα, ώμου, αγκώνα και καρπού σας για να εξεταστεί μήπως εκλύονται συμπτώματα και με ερεθισμό άλλων περιοχών.

  • Έλεγχο της αισθητικότητας και της ισχύος του χεριού σας και των δακτύλων σας.
Εξετάσεις

Ακτινογραφίες. Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις μας δίνουν λεπτομερείς εικόνες πυκνών δομών όπως είναι τα οστά, οπότε οι περισσότερες αιτίες που προκαλούν ωλένια νευρίτιδα δεν μπορούν να απεικονιστούν. Παρόλα αυτά, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ακτινογραφίες στον αυχένα, τον αγκώνα ή τον καρπό για να διερευνήσει την πιθανή ύπαρξη οστεοφύτων ή αρθρίτιδας που μπορεί να πιέζουν το νεύρο ή να απεικονίσει άλλα σημεία που το νεύρο μπορεί να πιέζεται.

Εξετάσεις νευρικής αγωγιμότητας. Με τις εξετάσεις αυτές μπορούμε να ελέγξουμε πόσο καλά δουλεύει ένα νεύρο και μας βοηθάνε να εντοπίσουμε σε ποιο σημείο μπορεί αυτό να πιέζεται.
Τα νεύρα είναι σαν ηλεκτρικά καλώδια που διατρέχουν το σώμα μας και μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών. Όταν ένα νεύρο δεν λειτουργεί καλά καθυστερεί πολύ η μεταβίβαση των αντίστοιχων μηνυμάτων που μεταφέρονται με αυτό.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών αγωγιμότητας, το νεύρο ερεθίζεται σε ένα σημείο και μετριέται ο χρόνος που περνάει έως ότου υπάρξει απάντηση στο ερέθισμα (ταχύτητα αγωγιμότητας). Οι δοκιμασίες αφορούν διάφορα σημεία κατά μήκος της πορείας του νεύρου, και η περιοχή στην οποία ανιχνεύεται κάποια καθυστέρηση είναι πιθανότατα και η περιοχή πίεσης του νεύρου.

Οι δοκιμασίες νευρικής αγωγιμότητας μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας μυϊκής βλάβης (ατροφίας) που οφείλεται στην πίεση του νεύρου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μικρές βελόνες τοποθετούνται σε μερικούς μύες στόχους που νευρούνται από το ωλένιο νεύρο και μετρώνται ηλεκτρικά δυναμικά. Η συμμετοχή των μυών είναι σημάδι σοβαρής πίεσης του νεύρου.

Ωλένια νευρίτιδα : Η Αντιμετώπιση

Αν δεν υπάρχει ένδειξη σοβαρής πίεσης του νεύρου ή αν δεν υπάρχουν μυϊκές ατροφίες, τις περισσότερες φορές θα σας συσταθεί κάποια συντηρητική αντιμετώπιση.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα. Εάν τα συμπτώματά σας έχουν πρόσφατη έναρξη και είναι ήπια, ο ιατρός σας θα σας συστήσει κάποιο αντιφλεγμονώδες για να σας βοηθήσει να ελαττώσετε το οίδημα γύρω από το νεύρο.

Εγχύσεις στεροειδών. Τα στεροειδή, όπως η κορτιζόνη αποτελούν πολύ αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά στην ωλένιο νευρίτιδα μάλλον δεν έχουν εφαρμογή γιατί μια τέτοια έγχυση έχει υψηλό κίνδυνο βλάβης του νεύρου.

Ναρθηκοποίηση. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο νάρθηκα για να σας κρατάει τον αγκώνα σας σε έκταση κατά τη νύχτα στον ύπνο σας.

Ασκήσεις ολίσθησης του νεύρου. Μερικοί ιατροί πιστεύουν ότι οι ασκήσεις που βοηθούν το νεύρο να ολισθαίνει καλύτερα στην ωλένιο αύλακα στον αγκώνα και στο κανάλι του Guyon τον καρπό μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα. Οι ασκήσεις αυτές επίσης εμποδίζουν τη δυσκαμψία του αγκώνα και του καρπού.

Παραδείγματα ασκήσεων ολίσθησης του ωλένιου νεύρου

Με το άνω άκρο σας μπροστά σας και τον αγκώνα τεντωμένο, μαζέψτε τα δάκτυλα και κάμψτε τον καρπό σας προς το μέρος σας, κατόπιν εκτείνετέ τα μακριά σας και στη συνέχεια λυγίστε τον αγκώνα σας.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει την χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου σας όταν:

  • Η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει βελτιώσει τα συμπτώματά σας
  • Το ωλένιο νεύρο σας είναι πολύ πιεσμένο
  • Η πίεση του νεύρου σας έχει οδηγήσει σε μυϊκές ατροφίες

Υπάρχουν μερικές χειρουργικές επεμβάσεις για την αποσυμπίεση του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός σας, θα σας τις αναλύσει και θα αποφασίσετε ποιά είναι η καταλληλότερη για εσάς. Πρόκειται για επεμβάσεις που απαιτούν μονοήμερη νοσηλεία, αλλά κάποιες φορές επιλέγεται να παραμείνετε μία νύχτα στην κλινική.

Διάνοιξη της ωλένιας αύλακας. Σ’ αυτήν την επέμβαση, η συνδεσμική οροφή της ωλένιας αύλακας διατέμνεται και διανοίγεται. Αυξάνεται έτσι το μέγεθος του καναλιού και μειώνεται η πίεση στο νεύρο.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι σύνδεσμοι αρχίζουν να επουλώνονται και νέος ιστός αναπτύσσεται κατά μήκος της διάνοιξης. Η ανάπτυξη του νέου αυτού ιστού επουλώνει τον σύνδεσμο που διαχωρίστηκε και δημιουργεί μεγαλύτερο χώρο για το νεύρο, ώστε να ολισθαίνει εντός της αύλακας (κανάλι).

Η διάνοιξη της ωλένιας αύλακας μόνη της δείχνει να δουλεύει καλύτερα σε περιπτώσεις ήπιας παγίδευσης του ωλενίου και όταν το νεύρο δεν ολισθαίνει από πίσω προς τα εμπρός γύρω από τον έσω επικόνδυλο, όταν λυγίζει ο αγκώνας.

Πρόσθια μετάθεση του ωλένιου νεύρου. Πιο συχνά, το νεύρο παρασκευάζεται και μετακινείται από τη θέση του πίσω από τον επικόνδυλο σε μια νέα θέση μπροστά από αυτόν. Αυτή η επέμβαση ονομάζεται πρόσθια μετάθεση του ωλένιου νεύρου. Μετά τη μετακίνησή του το ωλένιο νεύρο μπορεί να τοποθετηθεί είτε κάτω από το δέρμα και το λίπος αλλά πάνω στους μύες (υποδόρια μετάθεση), είτε εντός των μυών (ενδομυϊκή μετάθεση), είτε τέλος κάτω από τους μύες (υπομυϊκή μετάθεση).

Μετακινώντας το ωλένιο έμπροσθεν του έσω επικονδύλου, εξασφαλίζουμε την αποφυγή της διάτασής του πίσω από τον οστέινο έσω επικόνδυλο όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας.

Έσω επικοδυλεκτομή. Μια άλλη επιλογή στην αποσυμπίεση του νεύρου είναι και η απομάκρυνση τμήματος του έσω επικόνδυλου. Όπως και με την πρόσθια μετάθεση του ωλενίου με αυτήν την τεχνική εξασφαλίζουμε την αποφυγή της διάτασής του πίσω από τον οστέινο έσω επικόνδυλο όταν λυγίζετε τον αγκώνα σας.

Αποκατάσταση

Ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο χειρουργός σας μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε έναν νάρθηκα για μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Συνήθως η υπομυϊκή μετάθεση απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα με το νάρθηκα.

Ο χειρουργός σας μπορεί κάποιες φορές να σας συστήσει φυσικοθεραπεία για να ανακτήσετε τη δύναμη στο χέρι σας ή την κινητικότητά του. Θα σας καταστήσει επίσης σαφή το χρόνο που θα μπορείτε να επανέλθετε με ασφάλεια στις προηγούμενες δραστηριότητές σας.

Χειρουργικό αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής αποσυμπίεσης του ωλένιου νεύρου στον αγκώνα είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλά. Κάθε μία από τις χειρουργικές μεθόδους που υπάρχουν, έχει παρόμοια ποσοστά επιτυχίας στα συνήθη περιστατικά πίεσης του ωλενίου.

Εάν βέβαια, το νεύρο πιεζόταν σημαντικά ή είχε επέλθει μυϊκή ατροφία στο χέρι, το νεύρο μπορεί να μην επιστρέψει στο φυσιολογικό και κάποια συμπτώματα να παραμείνουν και μετά το χειρουργείο. Τα νεύρα γενικά αναρρώνουν αργά, και μπορεί να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα έως να γνωρίζουμε πόσο θα επανέλθει μετά το χειρουργείο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά