Τα διαστρέμματα και οι ρήξεις των συνδέσμων του γόνατος είναι ένας συνηθισμένος αθλητικός τραυματισμός.

Οι σύνδεσμοι του γόνατός σας συνδέουν το μηριαίο οστό με τα οστά της κνήμης (έσω) και της περόνης (έξω). Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος (Medial Collateral Ligament – MCL) και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος (Lateral Collateral Ligament – LCL) βρίσκονται στα δύο πλάγια (έσω και έξω) του γόνατός σας.

Οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα άμεσης επαφής όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ είναι πιο πιθανό να τραυματίσουν τους πλάγιους συνδέσμους τους.

Συχνές Ερωτήσεις

Που βρίσκονται και τι εξυπηρετούν οι πλάγιοι σύνδεσμοι στο γόνατο;

Τα οστά συνδέονται με άλλα οστά μέσω συνδέσμων. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι στο γόνατό σας (2 πλάγιοι και 2 χιαστοί). Λειτουργούν σαν δυνατά σχοινιά για να συγκρατούν τα οστά μαζί και να κρατούν το γόνατό σας σταθερό.

Πλάγιοι σύνδεσμοι. Αυτά βρίσκονται στα πλάγια του γόνατός σας. Ελέγχουν την πλάγια κίνηση του γονάτου σας και το συγκρατούν ενάντια στην ασυνήθιστη κίνηση του να ανοίγει το γόνατό σας προς τα έξω ή προς τα μέσα.

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος (MCL) βρίσκεται στη μέσα πλευρά του γόνατός σας (προς το άλλο γόνατο). Συνδέει το μηριαίο οστό με την κνήμη.

Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος (LCL) βρίσκεται από την έξω πλευρά του γόνατος. Συνδέει το μηριαίο οστό με την περόνη (το μικρότερο οστό της γάμπας).

 

Πως τραυματίζονται οι πλάγιοι σύνδεσμοι του γόνατος και πόσο σοβαρά;

Επειδή η άρθρωση του γόνατος βασίζεται ακριβώς σε αυτούς τους συνδέσμους και τους γύρω μύες για σταθερότητα, οι πλάγιοι σύνδεσμοι τραυματίζονται εύκολα. Οποιαδήποτε άμεση επαφή με το γόνατο ή σύσπαση των ισχυρών μυών – όπως η γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης κατά το τρέξιμο – μπορεί να τραυματίσει έναν σύνδεσμο του γόνατος.

Οι τραυματισμένοι σύνδεσμοι θεωρούνται διαστρέμματα και βαθμολογούνται σε κλίμακα σοβαρότητας ως:

Διαστρέμματα 1ου βαθμού. Ο σύνδεσμος είναι ελαφρά τραυματισμένος σε ένα διάστρεμμα Βαθμού 1. Έχει ελαφρώς διαταθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι σε θέση να βοηθάει την άρθρωση του γόνατος να διατηρείται σταθερή.

Διαστρέμματα 2ου βαθμού. Ένα διάστρεμμα Βαθμού 2 διατείνει τον σύνδεσμο μέχρι το σημείο που χαλαρώνει. Αυτό αναφέρεται συχνά ως μερική ρήξη του συνδέσμου.

Διαστρέμματα 3ου βαθμού. Αυτός ο τύπος διαστρέμματος αναφέρεται συνήθως ως πλήρης ρήξη του συνδέσμου. Ο σύνδεσμος έχει σχιστεί στη μέση ή έχει αποκολληθεί απευθείας από το οστό, οπότε η άρθρωση του γόνατος είναι ασταθής.

Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος τραυματίζεται συχνότερα από τον έξω πλάγιο σύνδεσμο. Λόγω της πιο περίπλοκης ανατομίας στην εξωτερική πλευρά του γόνατος, εάν τραυματίσετε τον έξω πλάγιο σύνδεσμό σας, συνήθως θα έχουν τραυματιστεί και άλλες δομές στην άρθρωση του γόνατός σας.

Οι τραυματισμοί στους πλάγιους συνδέσμους προκαλούνται συνήθως από μια δύναμη που σπρώχνει το γόνατο προς τα πλάγια (έσω ή έξω). Αυτοί είναι συχνά τραυματισμοί εξ επαφής, αλλά όχι αποκλειστικά.

Οι ρήξεις του έσω πλάγιου συνδέσμου συμβαίνουν συχνά ως αποτέλεσμα ενός άμεσου χτυπήματος στο εξωτερικό του γόνατος. Αυτό σπρώχνει το γόνατο προς τα μέσα (προς το άλλο γόνατο).

Τα χτυπήματα στο εσωτερικό του γόνατος που ωθούν το γόνατο προς τα έξω μπορεί να τραυματίσουν τον έξω πλάγιο σύνδεσμο, κάτι που όμως συμβαίνει σπανιότερα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του τραυματισμού των πλαγίων συνδέσμων;
Τα πιο κοινά συμπτώματα του τραυματισμού των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος είναι τα παρακάτω:
  • Πόνος στα πλάγια του γονάτου σας. Εάν υπάρχει τραυματισμός του έσω πλάγιου συνδέσμου, ο πόνος είναι στο εσωτερικό του γόνατος, ενώ ένας τραυματισμός στον έξω πλάγιο σύνδεσμο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο εξωτερικό του γόνατος.
  • Οίδημα πάνω από το σημείο του τραυματισμού.
  • Αστάθεια — η αίσθηση ότι το γόνατό σας υποχωρεί (΄΄φεύγει΄΄).
Πως γίνεται η διάγνωση της κάκωσης των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος;

Φυσική Εξέταση και Ιστορικό Ασθενούς

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο ορθοπαιδικός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο ορθοπαιδικός σας θα ελέγξει όλες τις δομές του τραυματισμένου γόνατός σας και θα τις συγκρίνει με το μη τραυματισμένο γόνατό σας. Οι περισσότεροι τραυματισμοί των συνδέσμων μπορούν να διαγνωστούν με μια ενδελεχή φυσική εξέταση του γόνατος.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον ορθοπαιδικό σας να επιβεβαιώσει τη διάγνωσή του περιλαμβάνουν:

Ακτινογραφίες. Παρόλο που δεν θα αποδείξουν τον τραυματισμό στους πλάγιους συνδέσμους σας, οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν εάν ο σύνδεσμος απέσπασε (αποκόλλησε) ένα κομμάτι οστού στο οποίο προσφύεται, όταν τραυματίστηκε.

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Οι μαγνητικές τομογραφίες δημιουργούν καλύτερες εικόνες μαλακών ιστών, όπως οι πλάγιοι σύνδεσμοι σε σχέση με τις ακτινογραφίες.

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση των κακώσεων των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος;

Οι τραυματισμοί στον έσω πλάγιο σπάνια απαιτούν χειρουργική επέμβαση και συχνά αντιμετωπίζονται με αρθρωτό νάρθηκα.

Εάν έχετε τραυματίσει μόνο τον έξω πλάγιό σας, η θεραπεία μπορεί να είναι παρόμοια με μια διάταση του έσω πλαγίου, αλλά μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε περιπτώσεις όπου ο σύνδεσμος έχει αποκολληθεί απευθείας από το οστό. Εάν ο τραυματισμός του έξω πλαγίου σας περιλαμβάνει και κακώσεις άλλων δομών στο γόνατό σας, η θεραπεία που θα σας προταθεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτές.

Συντηρητική Θεραπεία
Παγοθεραπεία. Η παγοθεραπεία κατά την αντιμετώπιση του τραυματισμού σας είναι σημαντική στη διαδικασία επούλωσης. Ο σωστός τρόπος για να παγώσετε έναν τραυματισμό είναι να εφαρμόσετε θρυμματισμένο πάγο απευθείας στην τραυματισμένη περιοχή (όχι σε άμεση επαφή με το δέρμα), για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά, με τουλάχιστον 1 ώρα μεταξύ των συνεδριών παγοθεραπείας. Τα χημικά προϊόντα κρυοθεραπείας (μπλε πάγος) δεν πρέπει να τοποθετούνται απευθείας στο δέρμα και δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.

Ακινητοποίηση. Το γόνατό σας πρέπει να προστατεύεται από την ίδια πλάγια δύναμη που προκάλεσε τον τραυματισμό. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες για να αποφύγετε επικίνδυνες κινήσεις. Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να συστήσει ένα κηδεμόνα για την προστασία του τραυματισμένου συνδέσμου από τις πλάγιες φορτίσεις. Για να προστατεύσετε περαιτέρω το γόνατό σας, μπορεί να σας δοθούν πατερίτσες για να μην βάλετε βάρος στο πόδι σας.

Φυσικοθεραπεία. Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να σας προτείνει ασκήσεις ενδυνάμωσης. Συγκεκριμένες ασκήσεις θα αποκαταστήσουν τη λειτουργία στο γόνατό σας και θα ενισχύσουν τους μύες του ποδιού που το υποστηρίζουν.

Χειρουργική Θεραπεία
Οι περισσότεροι μεμονωμένοι τραυματισμοί των πλαγίων συνδέσμων μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς χωρίς χειρουργική επέμβαση. Εάν κάποιος πλάγιος σύνδεσμός σας έχει τραυματιστεί με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να επουλωθεί ή σχετίζεται με άλλους τραυματισμούς του γόνατός σας, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για την επισκευή του. Ο χειρουργός σας θα συζητήσει ποια τεχνική επιδιόρθωσης είναι η καλύτερη για εσάς.

 

Πότε θα επιστρέψω στα αθλήματα μετά από τραυματισμό των πλαγίων συνδέσμων;

Μόλις επανέλθει το εύρος της κίνησής σας και μπορείτε να περπατήσετε χωρίς να κουτσαίνετε, ο γιατρός σας μπορεί να σας επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας επανένταξης. Πρόκειται για μια σταδιακή, προοδευτική επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, εάν παίζετε ποδόσφαιρο, η λειτουργική σας επανένταξη μπορεί να ξεκινήσει ως ένα ελαφρύ τρέξιμο. Στη συνέχεια, προχωράτε στα σπριντ, και τελικά στο πλήρες τρέξιμο και το λάκτισμα της μπάλας.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα κηδεμόνα γόνατος κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων σας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κακώσεώς σας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά