Τι πρέπει να γνωρίζετε για την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow)

Η έξω επικονδυλίτιδα μπορεί να προκληθεί από τραύμα στον αγκώνα ή πιο συχνά από επαναλαμβανόμενη πίεση στους τένοντες του αγκώνα, όπως από αθλήματα ή από τη χρήση ορισμένων εργαλείων.

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο ή αδυναμία κατά το δραγμό και ενόχληση ή πόνο στην περιοχή του αγκώνα.

Η θεραπεία της  έξω επικονδυλίτιδας περιλαμβάνει: τροποποίηση δραστηριοτήτων, παγοθεραπεία, φάρμακα, διατάσεις, κηδεμόνες και εγχύσεις. Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια για τη θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow);

Η έξω επικονδυλίτιδα, κοινώς γνωστή ως tennis elbow , είναι το οίδημα των τενόντων που λυγίζουν (εκτείνουν) τον καρπό σας προς τα πάνω και μακριά από την παλάμη σας.

Ο τένοντας είναι μια σκληρή χορδή ιστού που συνδέει τους μύες με τα οστά. Ο τένοντας που συνήθως εμπλέκεται στην έξω επικονδυλίτιδα ονομάζεται βραχύς κερκιδικός εκτείνων τον καρπό. Η έξω επικονδυλίτιδα περισσότερο συχνά διαγιγνώσκεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών.

Τι προκαλεί την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow);

Το tennis elbow, όπως υποδηλώνει το όνομα, προκαλείται συχνά από τη δύναμη της ρακέτας του τένις που χτυπά μπάλες στη θέση backhand. Οι μύες του αντιβραχίου σας, που προσκολλώνται στο εξωτερικό του αγκώνα σας, μπορεί να πονέσουν από την υπερβολική καταπόνηση. Όταν κάνουμε ένα χτύπημα backhand στο τένις, οι τένοντες κυλούν πάνω από το άκρο του αγκώνα μας και μπορεί να τραυματιστούν. Η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) μπορεί να προκληθεί από:

  • Ακατάλληλο κτύπημα backhand
  • Αδύναμους μύες του ώμου και του καρπού
  • Χρήση μιας ρακέτας του τένις που είναι πολύ σφιχτά δεμένη ή πολύ κοντή
  • Άλλα αθλήματα ρακέτας, όπως ρακέτες ή σκουός
  • Χτύπημα της μπάλας με το κέντρο της ρακέτας ή χτυπώντας βαριές, βρεγμένες μπάλες

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow), δεν παίζουν τένις. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να προκληθεί από οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση έκτασης του καρπού και των δακτύλων. Άλλες αιτίες της έξω επικονδυλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Ζωγραφική με πινέλο ή ρολό
  • Χειρισμός αλυσοπρίονου
  • Συχνή χρήση άλλων εργαλείων χειρός σε τακτική βάση
  • Έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών σε διάφορα επαγγέλματα, όπως κόφτες κρέατος, μουσικοί (π.χ. πιανίστες), οδοντίατροι, χειριστές Η/Υ και ξυλουργοί

Ποια είναι τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας είναι τα παρακάτω. Ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε τα συμπτώματα με μικρές διαφορές.

Στην αρχή, μπορεί να έχετε ενόχληση, κάψιμο ή πόνο στο εξωτερικό μέρος του αντιβραχίου και του αγκώνα σας. Με τον καιρό, ο πόνος χειροτερεύει. Εάν συνεχίσετε τη δραστηριότητα που προκάλεσε την κατάστασή σας, ο πόνος μπορεί να επεκταθεί έως και τον καρπό σας, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Ο πόνος μπορεί επίσης να επιμένει όταν τοποθετείτε το βραχίονα και το χέρι σας με την παλάμη προς τα κάτω σε ένα τραπέζι και στη συνέχεια προσπαθείτε να σηκώσετε το χέρι σας υπό αντίσταση. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο όταν προσπαθείτε να σηκώσετε και να κρατήσετε μικρά αντικείμενα, όπως ένα φλιτζάνι καφέ. Η αδυναμία στο δραγμό (πιάσιμο και κράτημα) είναι ένα άλλο σύμπτωμα της έξω επικονδυλίτιδας.

Τα συμπτώματα της έξω επικονδυλίτιδας μπορεί να μοιάζουν με άλλα ιατρικά προβλήματα ή παθολογίες, γι’ αυτό πρέπει να επισκέπτεστε πάντα τον ειδικό ορθοπαιδικό για ασφαλέστερη διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας;

Ο ορθοπαιδικός σας μπορεί συνήθως να διαγνώσει την έξω επικονδυλίτιδά σας με φυσική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν ορισμένες εξετάσεις, όπως:

Μια ακτινογραφία που θα απεικονίζει τα οστά του αγκώνα σας για να εξεταστεί εάν έχετε αρθρίτιδα στον αγκώνα σας.

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορεί να απεικονίσει τους τένοντές σας και να καταδείξει πόσο σοβαρή είναι η βλάβη. Μια μαγνητική τομογραφία του αυχένα σας μπορεί να δείξει εάν μια πιθανή αρθρίτιδα στον αυχένα σας ή η παθολογία των δίσκων στη αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) σας προκαλούν τον πόνο στο χέρι.

Η ηλεκτρομυογραφία (ΗΜΓ) του άνω άκρου σας μπορεί να δείξει εάν έχετε προβλήματα περιφερικών νεύρων και σε ποιο ύψος, που μπορεί να προκαλούν τον πόνο σας.

Πώς αντιμετωπίζεται η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow);

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις κινήσεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό σας εξαρχής. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση και διακοπή της δραστηριότητας που προκαλεί τα συμπτώματα
  • Παγοθεραπεία (για μείωση της φλεγμονής)
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης και διατάσεων των μυών του αντιβραχίου
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Εάν αυτές οι θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, ο ορθοπαιδικός σας μπορεί να σας μιλήσει για:

  • Ανάρτηση του μέλους για να κρατήσετε ακίνητη την περιοχή για μερικές εβδομάδες ή χρήση ειδικού νάρθηκα (περιαγκωνίδα για tennis elbow) διατηρώντας τη δραστηριότητά σας
  • Ενέσεις στεροειδών που βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου
  • Έναν ειδικό τύπο κρουστικών υπερήχων (shockwaves) που μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση του ουλώδους ιστού, στην αύξηση της ροής του αίματος και στην προώθηση της επούλωσης
  • Εγχύσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) που προάγει την επούλωση και την ελάττωση του πόνου
  • Χειρουργική επέμβαση (σπάνια απαραίτητη)

Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow);
  • Διατηρήστε τα χέρια σας ευέλικτα και δυνατά
  • Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις
  • Κάντε προθέρμανση πριν από την άσκηση ή πριν χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας σε αθλήματα ή για άλλες επαναλαμβανόμενες κινήσεις
  • Εάν παίζετε ένα άθλημα με ρακέτα, βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι κατάλληλος για εσάς
Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον ορθοπαιδικό μου;
  • Εάν ο πόνος ή η δυσκολία στην κίνηση επηρεάζουν τις καθημερινές μου δραστηριότητες
  • Εάν ο πόνος μου δεν βελτιωθεί ή εάν επιδεινωθεί με τη θεραπεία
  • Βλέπω μια διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στο χέρι μου
Τα κύρια σημεία της έξω επικονδυλίτιδας(tennis elbow)

Η έξω επικονδυλίτιδα, ή tennis elbow , είναι το οίδημα ή η ρήξη στην έκφυση των τενόντων που λυγίζουν τον καρπό σας προς τα πάνω και μακριά από την παλάμη σας.

Προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του αντιβραχίου, οι οποίοι εκφύονται από το εξωτερικό του αγκώνα σας. Οι μύες και οι τένοντες πονάνε από την υπερβολική καταπόνηση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ κάψιμο ή πόνο στο εξωτερικό μέρος του αντιβραχίου και του αγκώνα. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται και μπορεί να επεκταθούν μέχρι τον καρπό, εάν το άτομο συνεχίσει τη δραστηριότητα που προκαλεί την πάθηση. Η λαβή (δραγμός) μπορεί να γίνει αδύναμη.

Η έξω επικονδυλίτιδα διαγιγνώσκεται με φυσική εξέταση της άρθρωσης του αγκώνα. Ο ορθοπαιδικός μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία για να εξακριβώσει την αιτία του προβλήματος. Ένα ΗΜΓ μπορεί να γίνει για να αναζητηθεί παθολογία των περιφερικών νεύρων.

Η έξω επικονδυλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση και φάρμακα που βοηθούν στη καταπολέμηση της φλεγμονής. Οι ασκήσεις επίσης βοηθούν συχνά. Σπάνια, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του τένοντα.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της έξω επικονδυλίτιδας κάνοντας απλά πράγματα όπως ζέσταμα πριν από την άσκηση ή τον αθλητισμό, την βαθμιαία αύξηση της έντασης της δραστηριότητάς σας, τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού για τις  συγκεκριμένες δραστηριότητες και την ενδυνάμωση των μυών των χεριών σας.

Ακολουθήστε τις συστάσεις του ορθοπαιδικού σας για να ξεκουραστείτε και να διαχειριστείτε τον πόνο και το οίδημα. Ενημερώστε τον ορθοπαιδικό σας εάν αυτές οι στρατηγικές δεν βοηθούν στη μείωση του πόνου, του οιδήματος και της μείωσης της λειτουργικότητας του άκρου.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά