Ο μηνίσκος είναι ένα ελαστικό, εύκαμπτο κομμάτι χόνδρου που παρέχει προστασία μεταξύ των οστών στην άρθρωση του γόνατος.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο μηνίσκοι σε κάθε γόνατο. Κάθε μεμονωμένος μηνίσκος σχηματίζεται για να ταιριάζει στην περιοχή της άρθρωσης που τον περιβάλλει:

  • Ο έσω μηνίσκος, που βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος, κι έχει σχήμα C.
  • Ο έξω μηνίσκος, που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του γόνατος κι έχει σχήμα U.

Μαζί, οι μηνίσκοι λειτουργούν για τη μείωση των κραδασμών και την απορρόφηση της κρούσης στο πόδι και το γόνατο όταν αυτό κινείται ή στέκεται, για να παρέχουν σταθερότητα στο γόνατο και να διευκολύνουν την ομαλή κίνηση μεταξύ των χόνδρινων επιφανειών της άρθρωσης.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους μηνίσκους
  • Ο μηνίσκος είναι ένα επίθεμα χόνδρου σε σχήμα C (μηνοειδές δηλ. μισοφέγγαρο εξ’ ου και μηνίσκος) στο γόνατο που λειτουργεί ως αμορτισέρ.
  • Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους.
  • Οι ρήξεις μηνίσκου είναι συχνοί τραυματισμοί στο γόνατο.
  • Η αρθροσκόπηση γόνατος χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία ρήξεων μηνίσκου.
Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Οι μηνίσκοι επικάθονται μεταξύ της κνήμης (κάτω οστό του ποδιού) και του μηριαίου (το πάνω οστό του ποδιού) και προστατεύουν το κάτω μέρος του ποδιού από τα φορτία που δημιουργεί το βάρος του σώματός μας. Ο έσω μηνίσκος επικάθεται στην κνήμη στο εσωτερικό του γόνατος ενώ ο έξω μηνίσκος επικάθεται στην κνήμη στο εξωτερικό του γόνατος.

Οι ρήξεις μηνίσκου συνήθως συμβαίνουν όταν ένας αθλητής στρίβει ή γυρίζει το άνω τμήμα από το πόδι του (μηρός) ενώ το κάτω τμήμα από το πόδι του (κνήμη) είναι πακτωμένο και το γόνατό του είναι λυγισμένο.

Περιστασιακά οι μηνίσκοι μπορούν να αναπτυχθούν ως μπλοκ ή να έχουν σχήμα δίσκου, και τότε  ονομάζονται δισκοειδείς μηνίσκοι. Ένας δισκοειδής μηνίσκος είναι πιο πιθανό να διαρραγεί και γίνεται εμφανής συνήθως στην παιδική ηλικία.

Ποια είναι τα είδη της ρήξης του μηνίσκου;

Μπορούμε να διακρίνουμε έξι κύριους τύπους ρήξεων μηνίσκου και πώς μπορούν να επιδιορθωθούν ο καθένας τους:

ΑΚΤΙΝΩΤΗ ΡΗΞΗ

Ο πιο κοινός τύπος ρήξης του μηνίσκου είναι η ακτινωτή ρήξη. Αυτός ο τύπος ρήξης εμφανίζεται στην περιοχή του γόνατος που δεν τροφοδοτείται με αίμα, επομένως δεν μπορεί να επουλωθεί από μόνο του.

Μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση εάν η ρήξη είναι σοβαρή. Σε περίπτωση ακτινωτής ρήξης, ο χειρουργός θα κόψει το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΡΗΞΗ

Η οριζόντια ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο εύκολους τύπους ρήξεων που μπορούν να επιδιορθωθούν με συρραφή αρθροσκοπικά. Αντί να αφαιρέσει το τμήμα του μηνίσκου που έχει υποστεί βλάβη, ο χειρουργός σας θα προσπαθήσει να ράψει ξανά τις περιφερειακές ίνες του μηνίσκου.

Η θέση της ρήξης είναι το κλειδί για την επιτυχή συρραφή του μηνίσκου. Τα περισσότερο αγγειούμενα τμήματα του μηνίσκου βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό του άκρο και έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επούλωσης από ό,τι οι περιοχές που βρίσκονται πιο κεντρικά στο γόνατο.

 ΑΤΕΛΗΣ ΡΗΞΗ

Μια ατελής ή ενδομηνισκική ρήξη μπορεί να φαίνεται φυσιολογική όταν ο χειρουργός αρχίζει να χειρουργεί, αλλά μια ρήξη είναι ένα σημάδι ότι ο ιστός του μηνίσκου βρίσκεται στα αρχικά στάδια εκφυλιστικών αλλαγών. Ωστόσο, αυτός ο τραυματισμός συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Αυτές οι ρήξεις θεωρούνται σταθερά τραύματα και δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Μια τέτοια ρήξη μπορεί να φανεί μέσω μαγνητικής τομογραφίας.

ΣΥΝΘΕΤΗ ΡΗΞΗ

Μια πολύπλοκη ρήξη μηνίσκου περιλαμβάνει πολλά μοτίβα ρήξης, που συχνά περιλαμβάνουν μια πλειάδα ακτινωτών και οριζόντιων ρήξεων. Αυτός ο τραυματισμός συνήθως δεν αντιμετωπίζεται με επανορθωτική χειρουργική επέμβαση (συρραφή), οπότε και ο μηνίσκος συνήθως αφαιρείται.

ΡΗΞΗ ΜΕ ΚΡΗΜΝΟ (Flap Tear)

Ένα σκίσιμο του μηνίσκου με δημιουργία κρημνού προκαλεί επίσης ένα ασυνήθιστο μοτίβο ρήξεων. Ένας ασθενής που έχει ρήξη κρημνού μπορεί να αισθανθεί μια αίσθηση εμπλοκής στο γόνατο. Το πτερύγιο του μηνίσκου προκαλεί αυτό το συναίσθημα και αυτό το πολύ μικρό τμήμα ιστού μπορεί να αφαιρεθεί για να επιλυθεί ο πόνος.

ΡΗΞΗ ΔΙΚΗΝ ΛΑΒΗΣ ΚΑΔΟΥ (Bucket Handle Tear)

Μια ρήξη δίκην λαβής κάδου είναι παρόμοια με μια οριζόντια ρήξη, αλλά αυτός ο τύπος ρήξης περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο τμήμα του μηνίσκου. Το γόνατο μπλοκάρει και το σκισμένο μέρος του μηνίσκου εμποδίζει την κανονική κίνηση του γόνατος. Αυτός ο τύπος ρήξης απαιτεί συχνά επείγουσα χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η ικανότητα του γόνατος να κάμπτεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Τα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε άτομο, αλλά μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στην άρθρωση του γόνατος: συνήθως στο εσωτερικό, στο εξωτερικό ή στο πίσω μέρος του γόνατος
  • Οίδημα
  • Εμπλοκή ή κλείδωμα της άρθρωσης του γόνατος
  • Αδυναμία πλήρους επέκτασης ή κάμψης της άρθρωσης του γόνατος
  • Χωλότητα

Τα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου έχουν ομοιότητες και με άλλες ιατρικές καταστάσεις ή προβλήματα. Πάντα να επισκέπτεστε τον Ορθοπαιδικό σας για ασφαλέστερη διάγνωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου;

Εάν υπάρχει υποψία ρήξης μηνίσκου, ο ορθοπεδικός σας θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό της υγείας σας και του τραυματισμού σας και θα αξιολογήσει κλινικά το γόνατό σας. Μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία (MRI) για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να αξιολογήσει περαιτέρω την άρθρωση του γόνατος:

Ακτινογραφία γόνατος

Η ακτινογραφία γόνατος θα χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσει έναν τραυματισμό στις οστικές δομές του γόνατος (κάταγμα, εξάρθρημα) γιατί απεικονίζει με σαφήνεια τα οστά. Όταν μια τυπική ακτινογραφία δεν είναι αρκετά ακριβής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια ακτινογραφία αρθρώσεων με σκιαγραφική βαφή (αρθρογραφία) για την εξέταση αρθρώσεων όπως το γόνατο ή το ισχίο.

MRI

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια διαγνωστική διαδικασία που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μεγάλων μαγνητών, ραδιοσυχνοτήτων και υπολογιστή για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων οργάνων και δομών μέσα στο σώμα. Μπορεί συχνά να καθορίσει βλάβη ή τραυματισμό σε έναν πάσχοντα σύνδεσμο ή μυ και είναι η εξέταση εκλογής όταν αναζητείται βλάβη των μαλακών ιστών μιας άρθρωσης.

Ποια είναι η θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου;

Η ειδική θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου θα καθοριστεί από τον γιατρό σας με βάση:

  • Την ηλικία σας
  • Το συνολικό σας ιστορικό υγείας σας και το ιατρικό ιστορικό του τραυματισμού σας
  • Πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός σας
  • Πόσο καλά μπορείτε να ανεχτείτε συγκεκριμένα φάρμακα, διαδικασίες και θεραπείες
  • Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επουλωθεί ο μηνίσκος
  • Τη γνώμη ή την προτίμησή σας

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και περιλαμβάνει:

Συντηρητική θεραπεία

  • Παγοθεραπεία
  • Φάρμακα, όπως τα αντιφλεγμονώδη
  • Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης
  • Χρήση κηδεμόνα

Χειρουργική θεραπεία ρήξης μηνίσκου

Αρθροσκόπηση γόνατος

Σήμερα η επέμβαση αντιμετώπισης μιας ρήξης μηνίσκου γίνεται αρθροσκοπικά, κάνοντας δηλαδή μικρές τομές στο γόνατο. Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία ρήξεων μηνίσκου. Κατά τη διάρκεια μιας αρθροσκόπησης, ένας μικρός, συνδεδεμένος με φωτεινή πηγή, οπτικός σωλήνας (αρθροσκόπιο) εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στην άρθρωση. Στη συνέχεια, οι εικόνες του εσωτερικού του γόνατος προβάλλονται σε μια οθόνη επιτρέποντας στον χειρουργό να επισκευάσει ή να κόψει το σκισμένο τμήμα του μηνίσκου. Για τους νεαρούς ασθενείς, η διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του μηνίσκου είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του γόνατος.

Όταν ο μηνίσκος επιδιορθώνεται, χρησιμοποιούνται ράμματα για να συγκρατούν τον μηνίσκο ενώ το σώμα επουλώνει το σημείο. Οι παιδιατρικές ρήξεις μηνίσκου που αντιμετωπίζονται με αρθροσκόπηση τείνουν να επουλώνονται καλύτερα από αυτές που αντιμετωπίζονται με άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Μετά την επέμβαση, οι ασκήσεις αποκατάστασης θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε το εύρος κίνησης και να ενισχύσετε τους μύες που υποστηρίζουν την άρθρωση.

Μερική μηνισκεκτομή

Ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης για ρήξη μηνίσκου είναι η μερική μηνισκεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός θα κόψει το σκισμένο μέρος του μηνίσκου, αφήνοντας πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο άθικτο ιστό μηνίσκου.

Συρραφή του μηνίσκου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σκισμένο μέρος του μηνίσκου μπορεί να συρραφεί ξανά με το υγιές, ανάλογα φυσικά με τον τύπο της ρήξης και την κατάσταση του μηνίσκου. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται πιο συχνά σε νεότερους ασθενείς. Επειδή ο ιστός του μηνίσκου πρέπει να επουλωθεί ξανά, ο χρόνος αποκατάστασης είναι μεγαλύτερος για αυτή τη διαδικασία από ότι για μια μερική μηνισκεκτομή. Είναι σύνηθες οι ασθενείς να είναι με πατερίτσες για περίπου δύο εβδομάδες και σε νάρθηκα έως και έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μπορεί να περάσουν έξι μήνες ή περισσότεροι για να είναι ασφαλές να επιστρέψετε στις αθλητικές σας δραστηριότητες.

Πόσο καιρό πρέπει να μείνετε μακριά από τις συνήθεις δραστηριότητές σας μετά την επέμβαση του μηνίσκου;

Με ένα κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης, μπορείτε συνήθως να περιμένετε να ξαναρχίσετε τον αθλητισμό μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά από μια συρραφή βέβαια, θα χρησιμοποιείτε συνήθως πατερίτσες για τουλάχιστον 3-6 εβδομάδες για να επιτρέψετε στον επισκευασμένο ιστό να επουλωθεί και για να αποφύγετε την εκ νέου ρήξη του μηνίσκου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά στο γραφείο, στο σχολείο ή στην καθιστική δραστηριότητα 3 έως 5 ημέρες μετά την επέμβαση. Εάν το γόνατό σας χειρουργήθηκε, μπορεί να περάσουν έως και 2 εβδομάδες πριν αυτό το γόνατο είναι αρκετά δυνατό για να πατήσει τα πεντάλ ώστε να οδηγείτε με ασφάλεια. Για εκτέλεση βαριάς εργασίας, μπορεί να χρειαστούν 4 έως 6 εβδομάδες πριν το πόδι είναι αρκετά δυνατό για να επιτρέψει την εργασία.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά