Η επέμβαση αντικατάστασης των αρθρώσεων με χρήση ρομποτικής ακούγεται σαν ένας φουτουριστικός στόχος, αλλά αυτό το μέλλον έχει φτάσει ήδη. Οι Ορθοπαιδικοί χειρουργοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ρομποτικά συστήματα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, βασιζόμενοι στις ακριβείς κινήσεις ενός μηχανήματος για να τους βοηθήσουν σε διαδικασίες που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια, όπως η αντικατάσταση του ισχίου και του γόνατος (Robotic-assisted Arthroplasty).

Μερικοί ασθενείς αισθάνονται διστακτικοί όταν μαθαίνουν για τις νέες επιλογές στην ρομποτική χειρουργική αντικατάστασης των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος. Αναρωτιούνται αν θα είναι ασφαλείς και αν υπάρχουν κίνδυνοι με αυτή τη χειρουργική επέμβαση. Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν πολλά οφέλη όταν επιλέγουν τη ρομποτική χειρουργική. Η χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ βρίσκεται σε άνοδο, με περισσότερο από το 20% των χειρουργών να ολοκληρώνουν τις επεμβάσεις τους με τουλάχιστον κάποια βοήθεια από ένα ρομποτικό σύστημα ή κάποιο σύστημα πλοήγησης και αυτό από μόνο του δείχνει ότι φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την πραγματοποίηση μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης. Ταυτόχρονα όμως με την συνεχώς αυξανόμενη χρήση ρομποτικών συστημάτων στην αντικατάσταση των αρθρώσεων (αρθροπλαστική) του ισχίου και του γόνατος, πολλαπλασιάζεται και η ανάγκη για πληροφόρηση από πλευράς ασθενών για το πώς ακριβώς πραγματοποιείται μια τέτοια επέμβαση, ποια τα οφέλη της σε σχέση με μια συμβατική αρθροπλαστική, πόσο ασφαλής είναι η νέα αυτή τεχνολογία κλπ.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική;

Η ρομποτική χειρουργική, γνωστή και ως χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ (Robotic-assisted Surgery), είναι μια χειρουργική μέθοδος που επιτρέπει στους ιατρούς να εκτελούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, έλεγχο και ευελιξία από άλλες πιο συμβατικές χειρουργικές μεθόδους. Ουσιαστικά, η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχει στους χειρουργούς έξυπνα ρομποτικά εργαλεία (μηχανικούς βραχίονες με χειρουργικά εργαλεία συνδεδεμένα σε αυτά) τα οποία μπορούν να χειριστούν για να περιηγηθούν στο σώμα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια ρομπότ είναι χρήσιμη επειδή τα χέρια του ρομπότ (ρομποτικός βραχίονας) μπορούν να λυγίσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για να φτάσουν σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τα ανθρώπινα χέρια. Επιπλέον, ενώ ο χειρουργός έχει τον πλήρη έλεγχο των βραχιόνων του ρομπότ, δεν παρατηρείται τρέμουλο του ανθρώπινου χεριού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι έχει το ανθρώπινο χέρι από μόνο του.

Η ρομποτική χειρουργική συνήθως συνδέεται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, η οποία αναφέρεται σε χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει μικροσκοπικές τομές, επειδή τα ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία είναι εξαιρετικά επιδέξια και κατευθύνονται εύκολα μέσω μικρών χώρων. Ωστόσο, οι τεχνικές χειρουργικής με τη βοήθεια ρομπότ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες παραδοσιακές ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Πως πραγματοποιείται μια Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου;

Η διαδικασία αντικατάστασης του ισχίου σας ξεκινά με μια αξονική τομογραφία της άρθρωσης του ισχίου σας, η οποία δημιουργεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο των οστών σας. Ο χειρουργός σας σχεδιάζει τη επέμβασή σας χρησιμοποιώντας αυτήν την λεπτομερή τρισδιάστατη πηγή και το ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιεί αυτό το μοντέλο ως ακριβή οδηγό.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ρομποτικός βραχίονας χρησιμοποιεί την προ-προγραμματισμένη ακολουθία για να εκτελέσει την επέμβαση. Εάν χρειαστεί, ο χειρουργός σας μπορεί να προσαρμόσει τις παραμέτρους σε πραγματικό χρόνο, ένα όφελος που βοηθά το ρομποτικό σύστημα να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Με βάση το χειρουργικό πλάνο, ο βραχίονας κινείται μόνο εντός μιας προκαθορισμένης περιοχής, αποτρέποντας τις αποκλίσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ένα από τα μεγαλύτερα κλειδιά για μια επιτυχημένη επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι η εξασφάλιση ότι το μήκος του άκρου με το αντικατασταθέν ισχίο ταιριάζει με το μήκος του άλλου ποδιού. Έτσι θα αποφευχθεί η ανισοσκελία (leg length discrepancy) και οι μελέτες δείχνουν ότι η χειρουργική με ρομποτική υποβοήθηση είναι πέντε φορές καλύτερη στο να εξασφαλίζει το ίδιο μήκος των ποδιών σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική. Η γωνία κλίσης της άρθρωσης του ισχίου είναι ένας άλλος βασικός παράγοντας για την επιτυχία της επέμβασης και οι ρομποτικές τεχνικές είναι περίπου διπλάσια ακριβείς από τη συμβατική χειρουργική επέμβαση.

Πως πραγματοποιείται μια Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η ρομποτική χειρουργική δεν σημαίνει ότι ένα πραγματικό ρομπότ εκτελεί ολόκληρη τη χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια μιας ολικής αρθροπλαστικής γόνατος με ρομποτική υποβοήθηση, ένας χειρουργός θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία ρομποτικού βραχίονα για βοήθεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης, ο χειρουργός σας θα μπορεί να αναφέρεται σ’ ένα τρισδιάστατο μοντέλο της μοναδικής σας ανατομίας και να κάνει μια «εικονική» επέμβαση πριν από την πραγματική. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζει μπαίνοντας στο χειρουργείο να έχει μια ακριβή εικόνα για το πού βρίσκεται το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος και πόσο ακριβώς χρειάζεται να αφαιρεθεί στο πρώτο κόψιμο. Χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες, το ρομποτικό λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει από τρισδιάστατες εικόνες της χειρουργικής περιοχής και να εκτελέσει μια σειρά εργασιών πάνω στις τρισδιάστατες αυτές εικόνες, που προβάλλονται στο monitor, όπως να:

  • Προετοιμάσει το οστό που θα αφαιρεθεί
  • Εισάγει το εμφύτευμα.
  • Ισορροπήσει το γόνατο με το εμφύτευμα.
  • Ελέγξει τη σωστή εφαρμογή.

Ο χειρουργός σας στην θα αξιολογήσει προσεκτικά το εξατομικευμένο πλάνο επέμβασης και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει έναν ρομποτικό βραχίονα για να κάνει ακριβή κοψίματα στα οστά για να προετοιμαστούν να υποδεχθούν τις προθέσεις. Θα μπορεί ακόμη να ελέγξει την ισορροπία του γόνατός σας σε πραγματικό χρόνο όπως και την ευθυγράμμισή του και στη συνέχεια να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές με βάση τη δομή του. Όταν το γόνατο ενός ασθενούς δεν διορθώνεται ώστε να είναι ισορροπημένο σε ραιβότητα – βλαισότητα και ευθυγραμμισμένο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να εμφανιστούν προβλήματα μετά την αντικατάσταση του γόνατος. Με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα, ωστόσο, ο χειρουργός σας στην θα διασφαλίσει ότι η ολική αρθροπλαστική γονάτου σας θα αποφέρει επιτυχημένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής σε σχέση με τη συμβατική αρθροπλαστική;

Η ρομποτική χειρουργική έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για τους χειρουργούς. Η ιατρική κοινότητα έχει αποτυπώσει πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς καθώς οι ρομποτικές αρθροπλαστικές εμφανίζουν:

  • Βελτιωμένη ακρίβεια: Παρόλο που οι χειρουργοί αναμένεται να έχουν τα πιο σταθερά χέρια, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα για ανθρώπινο λάθος σε οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία. Οι ρομποτικοί βραχίονες προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο ακρίβειας στις χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Μικρότερη παρεμβατικότητα και ιστικές βλάβες: Όταν ένας χειρουργός χρησιμοποιεί ρομποτική κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, μπορεί συνήθως να κάνει μικρότερες τομές, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη πιθανότητα ο ασθενής να παρουσιάσει πόνο ή τραυματισμό στα μαλακά μόρια (μύες, συνδέσμους κλπ.) μετά τη επέμβαση.
  • Αυξημένη συνέπεια και επαναληψιμότητα: Εκτός από την ακρίβεια, η ρομποτική τεχνολογία είναι πιο συνεπής από τους ανθρώπους και προσφέρει σταθερά επαναλαμβανόμενα καλά αποτελέσματα. Είτε συγκρίνουμε επεμβάσεις εντός ενός ιδρύματος είτε μεταξύ μερικών διαφορετικών μεθόδων, οι χειρουργικές επεμβάσεις με ρομποτική υποστήριξη έχουν πιο συνεπή και επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα από τις παραδοσιακές μεθόδους.
  • Μεγαλύτερες πιθανότητες για αποκατάσταση της κινητικότητας και της κίνησης: Όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε επεμβάσεις με ρομποτική υποβοήθηση, δεν είναι τόσο χρονοβόρες και συνοδεύονται από μικρότερες, πιο ακριβείς τομές. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ασθενείς επωφελούνται από μειωμένες περιόδους ανάρρωσης, καθώς και αυξημένες πιθανότητες αποκατάστασης της πλήρους κινητικότητας και της ελευθερίας κινήσεων.
  • Χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος τείνουν να έχουν λιγότερες επιπλοκές, πράγμα που σημαίνει λιγότερες επανεπισκέψεις στο νοσοκομείο. Εμφανίζουν επίσης ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης, που σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψετε στη δουλειά τους ταχύτερα. Επίσης, σε συνδυασμό με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες λοιμώξεις και άλλους κινδύνους που μπορούν να στείλουν τον ασθενή πίσω στο νοσοκομείο.

Πιο συγκεκριμένα για την αρθροπλαστική του ισχίου ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αρθροπλαστικής με ρομποτικής υποβοήθηση είναι η ακρίβεια. Η ικανότητα του ασθενούς να περπατάει φυσικά, εξαρτάται από την ακριβή τοποθέτηση της πρόθεσης του ισχίου του. Με τις ρομποτικές επεμβάσεις, τα ισχία μπορούν να αντικατασταθούν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι μπορεί να γίνει με τις παραδοσιακές μεθόδους. Με τη Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου εξασφαλίζεται το ίδιο μήκος των ποδιών (ισοσκελία) και η σωστή τοποθέτηση των προθεμάτων στο χώρο, ώστε η βάδιση γίνεται πιο φυσική, χωρίς περιορισμούς και πιθανότητες εξάρθρωσης. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της άρθρωσης του ισχίου και των προθέσεων αντικατάστασης, οι τομές σε μια συμβατική επέμβαση μπορεί μερικές φορές να είναι μεγαλύτερες και περισσότερες από ό,τι χρειάζεται, οδηγώντας σε μεγαλύτερες καταστροφές ιστών. Δεδομένου ότι το ρομποτικό σύστημα είναι τόσο ακριβές, αυτές οι καταστροφές ελαχιστοποιούνται, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στον ασθενή να ανακάμψει πιο γρήγορα μετά την αντικατάσταση του ισχίου του. Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα και επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την αρθροπλαστική του γόνατος μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική χειρουργική επέμβαση στο γόνατο έχουν λιγότερες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο. Απαιτούν επίσης λιγότερη αποκατάσταση από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. Οι ρομποτικοί βραχίονες μπορούν επίσης να απαλλάξουν τις χειρουργικές περιοχές από τον κατεστραμμένο οστικό ιστό πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας το ποσοστό αποκατάστασης των ασθενών. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες γρηγορότερα, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλότερη ικανοποίηση των ασθενών από τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η ρομποτική χειρουργική στο γόνατο απαιτεί λιγότερο χρόνο αποχής από την εργασία για τον ασθενή, κάτι που θα εκτιμήσει. Στους ασθενείς αρέσει επίσης η ακρίβεια στη χρήση του βραχίονα. Υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για λάθη με αυτήν την προσεκτική προσέγγιση, καθώς το εμφύτευμα μπορεί να ευθυγραμμιστεί και να προσαρμοστεί πιο προσεκτικά, γεγονός που αυξάνει την άνεση του ασθενούς. Η εύρεση της πιο αποτελεσματικής επιλογής είναι πάντα ο στόχος κάθε χειρουργικής επέμβασης. Οι ασθενείς εκτιμούν τον συνδυασμό της ρομποτικής ακρίβειας με τη φυσική παρουσία του ιατρού δίπλα στο κρεβάτι μαζί με τις υπόλοιπες ποιοτικές υπηρεσίες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής;

Το κυριότερο μειονέκτημα της διεξαγωγής μιας ρομποτικής αρθροπλαστικής ισχίου ή γόνατος θα έλεγε κανείς πως είναι το κόστος της επέμβασης. Το μεγάλο κόστος απόκτησης του ρομποτικού συστήματος από τα θεραπευτήρια επιβάλλουν υψηλές τιμές στα κόστη των επεμβάσεων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν το κόστος αυτό.

Μια άλλη πιθανότητα που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν συζητούνται τα μειονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η πιθανότητα μηχανικής βλάβης του ρομποτικού βραχίονα ή δυσλειτουργίας του. Αν και οι περιπτώσεις μηχανικής αστοχίας και δυσλειτουργίας του ρομποτικού βραχίονα κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης είναι απίστευτα σπάνιες, αυτές οι τεχνικές δυσκολίες ενδέχεται να προκύψουν. Σε αυτή τη σπάνια περίπτωση, ο χειρουργός πρέπει να παρέμβει και να τροποποιήσει τη χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει μεγαλύτερες τομές, μεγαλύτερο χρόνο επέμβασης, αυξημένο χρόνο υπό αναισθησία και πιο εκτεταμένη περίοδο ανάρρωσης για τον ασθενή.

Είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για ρομποτική αρθροπλαστική;

Σε γενικές γραμμές όλοι οι ασθενείς με αρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος είναι υποψήφιοι για ρομποτική αρθροπλαστική. Επειδή η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική προσφέρει τόσα πολλά οφέλη, η μέθοδος αυτή ταιριάζει στις ανάγκες πολλών ασθενών. Ωστόσο, υπάρχουν λίγοι υποψήφιοι που δεν είναι κατάλληλοι για ρομποτική χειρουργική.

Όσοι έχουν τις ακόλουθες καταστάσεις υγείας θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν σκέφτονται τη ρομποτική χειρουργική:

Μια τρέχουσα λοίμωξη ή υψηλός κίνδυνος μόλυνσης

Σημαντική οστεοπόρωση

Παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα βάρους

Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον Ορθοπαιδικό σας πριν αποφασίσετε εάν η ρομποτική χειρουργική είναι η σωστή επιλογή για την περίπτωσή σας.

Είναι ασφαλής η ρομποτική χειρουργική;

Όπως σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης, υπάρχουν δυνητικά κίνδυνοι και με τη ρομποτική χειρουργική. Ωστόσο, η ρομποτική χειρουργική μειώνει σημαντικά την πιθανότητα παραδοσιακών χειρουργικών επιπλοκών, όπως οι λοιμώξεις, η μεγάλη απώλεια αίματος ή οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων.

Μπορεί οποιοσδήποτε ιατρός να κάνει ρομποτική χειρουργική;

Ένας χειρουργός πρέπει να ολοκληρώσει την κατάλληλη εκπαίδευση προτού μπορέσει να κάνει ρομποτική επέμβαση. Ενώ οποιοσδήποτε γιατρός μπορεί να εκπαιδευτεί επιτυχώς στον αποτελεσματικό χειρισμό εργαλείων ρομποτικής χειρουργικής, πρέπει να ολοκληρώσει αυτήν την εκπαίδευση πριν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο ρομποτικής χειρουργικής σε ασθενείς.

Ποιο είναι το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής;

Καθώς ο τομέας της ρομποτικής χειρουργικής συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, πολλές μορφές ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής αναπτύσσονται. Για παράδειγμα, πειράματα στη νανοτεχνολογία έχουν δώσει πολλά υποσχόμενα ευρήματα για το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής σχετικά με την αυξημένη αυτονομία και τη μειωμένη παρεμβατικότητα. Γενικά, η ανάπτυξη και εξέλιξη των χειρουργικών ρομποτικών συστημάτων επεκτείνει τα όρια αυτού που προηγουμένως θεωρούνταν δυνατό στη ρομποτική χειρουργική, αποδεικνύοντας ότι η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική θα παίξει αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στον ιατρικό τομέα για τα επόμενα χρόνια.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336

Κιν.: 693 23 29 727

Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122

ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά