μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γεωργούλης ορθοπαιδικός

Η οστεοαρθρίτιδα, η φλεγμονή και σταδιακή αποδόμηση δηλαδή των χόνδρινων και οστικών δομών μιας άρθρωσης, μπορεί να πυροδοτηθεί από γενετικούς παράγοντες, τραυματισμούς, το επάγγελμα του πάσχοντος, ή απλά από την ηλικία.

Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος

Οι αρθρώσεις που συνηθέστερα απαιτούν αντικατάσταση λόγω οστεοαρθρίτιδας είναι το ισχίο και το γόνατο. Αυτές αποτελούνται από επιφάνειες όπου ένα οστό στηρίζεται σε άλλο οστό με την παρεμβολή στρωμάτων χόνδρου και σταθεροποιούνται με μαλακούς ιστούς όπως οι σύνδεσμοι. Τα στρώματα χόνδρου επιτρέπουν την ομαλή ολίσθηση μεταξύ των οστών μιας άρθρωσης, αλλά δυστυχώς η επούλωση της αποδόμησής τους μετά από ένα τραυματισμό ή με την πάροδο της ηλικίας, είναι προβληματική. Η τελική κατάληξη φτάνει να είναι η επαφή οστού με οστό, γεγονός εξαιρετικά επώδυνο. Καθώς η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει πλέον, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία. Η σύγχρονη βιοτεχνολογία σ’ αυτό το σημείο έρχεται να προσφέρει μια εξαιρετική λύση για κάποιους ασθενείς με τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος.

Ειδικότερα νεότεροι ασθενείς που εμφανίζουν αρθρίτιδα σε ένα διαμέρισμα του γόνατος τους (Εικόνα 1) – αποτελεί το σύνηθες – έχουν πολλά να ωφεληθούν από τη μέθοδο, κερδίζοντας πρώιμη ανακούφιση απ’ τον πόνο και ταχεία επιστροφή στο επιθυμητό επίπεδο ποιότητας ζωής. Πρόκειται για την λιγότερο παρεμβατική θεραπεία αντικατάστασης στο γόνατο (MIS), με την οποία ο χειρουργός μέσω μιας μικρής τομής, αντικαθιστά μόνο το κατεστραμμένο τμήμα του γόνατος, διατηρώντας το υγιές καθώς και τους συνδέσμους σταθεροποίησης του γόνατος, εξασφαλίζοντας έτσι βραχύτερη νοσηλεία και ταχύτερη ανάρρωση. Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η δυνατότητα σε περίπτωση φθοράς του υλικού, μετατροπής της μετά από χρόνια σε πρωτογενή ολική αρθροπλαστική.

Το εμφύτευμα της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι ένα μερικό εμφύτευμα γόνατος που έχει σχεδιαστεί για να επιδιορθώνει μόνο τη μία πλευρά του γόνατος (την έσω πλευρά), καθιστώντας το πολύ πιο μικρό από ένα συνολικό εμφύτευμα γόνατος.

Σε ασθενείς με περιορισμένη μόνο αρθρίτιδα γόνατος, γνωστή ως αρθρίτιδα του έσω διαμερίσματος, ο χειρουργός σας μπορεί να επιλέξει να εκτελέσει μερική αντικατάσταση γόνατος. Ορισμένα πλεονεκτήματα της μερικής αντικατάστασης γόνατος είναι ότι αφαιρεί 75% λιγότερα οστά και χόνδρους, είναι λιγότερο επώδυνη, επιτρέπει ταχύτερη ανάρρωση και παρέχει πιο φυσική κίνηση σε σύγκριση με μια ολική αντικατάσταση (αρθροπλαστική) γόνατος.

εικόνα 1

Διατηρώντας όλα τα άθικτα μέρη, η άρθρωση μπορεί να λυγίσει και να λειτουργήσει πιο φυσικά.

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εμφανίζεται συνήθως πρώτα στο διάμεσο (εσωτερικό) τμήμα της άρθρωσης. Στα γόνατα που κατά τα άλλα είναι υγιή, μια μερική διαδικασία εμφύτευσης γόνατος μπορεί να διατηρήσει το υγιές οστό, τον χόνδρο και τους συνδέσμους, αποτρέποντας ή καθυστερώντας ενδεχομένως την ανάγκη ολικής αντικατάστασης του γόνατος.(Εικόνα 2)

εικόνα 2

Περισσότερη φυσική κίνηση

Σε ένα υγιές γόνατο, ο μηνίσκος χρησιμεύει ως απορροφητής κραδασμών μεταξύ των άκρων των οστών. Στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική όπου το εμφύτευμα αρθρώνεται με κινητό πολυαιθυλένιο, αυτό έχει σχεδιαστεί για να γλιστράει ελεύθερα σε όλο το εύρος κίνησης του γόνατος, αναπαράγοντας πιο ρεαλιστικά την κανονική κίνηση. Η ελεύθερη κινητή φύση του πολυαιθυλενίου ενδεχομένως παρέχει ένα πιο φυσικό συναίσθημα γόνατο.(Εικόνες 3,4)

 

εικόνα 3

εικόνα 4

Νέες έρευνες αναφέρουν ότι οι ασθενείς με μερική (μονοδιαμερισματική) αρθροπλαστική γόνατος είναι πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι με την ικανότητά τους να εκτελούν δραστηριότητες καθημερινής ζωής από τους ασθενείς με ολική αρθροπλαστική γόνατος ενώ αναφέρουν ότι “αισθάνονται πιο φυσιολογική άρθρωση” την αντικατασταθείσα με μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική άρθρωση του γόνατός τους.(Εικόνα 5)

εικόνα 5

Οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος σε σχέση με αυτούς που υπεβλήθησαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, τουλάχιστον ένα έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση ήταν:

    • 1,81 φορές πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονται το γόνατό τους φυσιολογικό.
    • 2,69 φορές πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι με την ικανότητά τους να εκτελούν δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

 

Μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα
  • Η Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί σήμερα πλέον μια αναγνωρισμένη και εξαιρετικά επιτυχημένη λύση στην αντιμετώπιση της περιορισμένης αρθρίτιδας του γόνατος με τεκμηριωμένα κλινικά αποτελέσματα. Δημοσιευμένα μακροπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα για τη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος έδειξαν επιβιωσιμότητα  92,4% στα 10 έτη, 94,0% στα 15 έτη, και 91% στα 20 έτη.Όπως με όλες τις αρθροπλαστικές έτσι και στη μονοδιαμερισματική (μερική) αρθροπλαστική γόνατος δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοδήποτε εμφύτευμα θα λειτουργήσει με επιτυχία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν τη ζωή ενός εμφυτεύματος. Όπως επίσης δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για μερική αντικατάσταση γόνατος. Θα πρέπει να συζητήσετε την κατάστασή σας και τις επιλογές θεραπείας με το χειρουργό σας, ο οποίος θα σας προσφέρει επιλογές από το ευρύτερο φάσμα της σύγχρονης βιοτεχνολογίας, για την αντιμετώπιση της κατάστασής σας με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Τα συστήματα μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος με κινητό πολυαιθυλένιο – εξαιτίας του κινητού μέρους των εμφανίζουν κινηματική παρόμοια με του φυσικού γόνατος ενώ έχει πάψει να αποτελεί περιορισμό για τη χρήση τους η ηλικία ή το σωματικό βάρος. Η μέθοδος αυτή απαιτεί  εκτενή εκπαίδευση και ευρεία γνώση του αντικειμένου, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εξαιρετικά της αποτελέσματα, όπως τεκμηριώνονται βιβλιογραφικά.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά