Aρθροπλαστική γόνατος: Η λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Μαζί με το χειρουργό σας έχετε αποφασίσει ότι έχετε ανάγκη από μια αρθροπλαστική γόνατος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας από την οποία πάσχετε.

Ο κος Γεωργούλης σας προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής εκτέλεσης της αρθροπλαστικής γόνατος με συστήματα πλοήγησης, με ρομποτική χειρουργική, ενώ με τα fast track πρωτόκολλα που εφαρμόζει στις επεμβάσεις του μειώνει το χρόνο έναρξης κινητοποίησης σε ώρες μετά την επέμβαση, οπότε ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο/ κλινική θα είναι 2 ημέρες κατα μέσο όρο, ενώ ο πόνος ελαχιστοποιείται δραματικά.

Το άρθρο αυτό θα εξηγήσει τι να περιμένετε από την επέμβαση και τι να κάνετε μετά από αυτήν για να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Αρθροπλαστική γόνατος ονομάζεται η επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος (Knee replacement surgery).

Αρθρίτιδα γόνατος & αρθροπλαστική
 • Η αρθρίτιδα είναι το αποτέλεσμα της φθοράς των επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος που  φέρουν το βάρος του σώματός μας (φορτιζόμενες αρθρικές επιφάνειες). Παύουν έτσι να είναι πλέον ομαλές και λείες, και αυτό οδηγεί σε δυσκαμψία και πόνο. Τελικά οι αρθρικές (χόνδρινες) επιφάνειες του γόνατος φθείρονται σε τέτοιο βαθμό που το οστό του μηρού (μηριαίο) τρίβεται με το οστό της γάμπας (κνήμη) (bone to bone).
 • Η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται συχνά σε ένα μόνο διαμέρισμα του γόνατος, συνήθως το εσωτερικό (το μέσα μισό του γόνατος). Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος (UKR) έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες από τη μία μόνο πλευρά του γόνατος, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο αξιόπιστα την ανακούφιση από τον πόνο και τη βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης. Η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί μέσω μιας μικρότερης τομής που εξασφαλίζει ταχύτερη επούλωση και αποκατάσταση (MIS, Minimally Invasive Surgery).
 • Εάν η αρθρίτιδα έχει αναπτυχθεί στο σύνολο της άρθρωσης του γόνατος είναι πιθανότερο ότι θα σας συστηθεί μια ολική αρθροπλαστική γόνατος (TKR). Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί μερικές φορές να γίνει κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης για μονοδιαμερισματική όταν ο χειρουργός σας μπορεί να επιθεωρήσει υπό άμεση όραση τις αρθρικές επιφάνειες και κρίνει ότι έχουν φθαρεί περισσότερα του ενός διαμερίσματα της άρθρωσης.

Ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο με αρθροπλαστική

Το κύριο όφελος της αρθροπλαστικής στο γόνατο είναι η ανακούφιση από τον πόνο.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν βελτίωση της λειτουργικότητας του ποδιού τους, επιτρέποντάς τους να περπατήσουν ευκολότερη και περισσότερο. Οι καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται πιο άνετα και η ποιότητα της ζωής να είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να βρουν μια βελτίωση του εύρους κίνησης του γόνατός τους μετά την χειρουργική επέμβαση αν και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η λειτουργικότητα και η ανακούφιση από τον πόνο συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και 18 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση  αρθροπλαστικής γόνατος.

Πριν την αρθροπλαστική γόνατος
 • Πριν από το χειρουργείο, μια ομάδα ειδικευμένων νοσοκόμων και ιατρών θα σας εξετάσει προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια σας κατά την επέμβαση. Θα ελεγχθεί η καταλληλότητα σας για λήψη αναισθησίας, θα αξιολογηθεί η γενική κατάστασή σας και θα διεξαχθεί οποιαδήποτε εξέταση ή δοκιμασία απαιτηθεί. Οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε γενικές εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ούρων και έναν προεγχειρητικό καρδιολογικό έλεγχο.
 • Περιστασιακά συμπληρωματικές εξετάσεις θα απαιτηθούν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος
 • Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος (TKR) αντικαθίστανται οι αρθρικές επιφάνειες του γόνατος (χόνδροι) με πλαστικό και μέταλλο.
 • Η μηριαία πρόθεση είναι ένα λείο μεταλλικό εμφύτευμα το οποίο στερεώνεται σφικτά επάνω στο άκρο του μηριαίου οστού αφού πρώτα έχει απομακρυνθεί το φθαρμένο.
 • Η κνημιαία πρόθεση αποτελείται από δύο μέρη: μια μεταλλική βάση που επικάθεται στο οστό και ένα πλαστικό ένθετο, που τοποθετείται  μεταξύ της μεταλλικής βάσης της κνημιαίας πρόθεσης και της μηριαίας πρόθεσης. Έτσι ενέχει τη μορφή αποστάτη και αποτελεί την επιφάνεια κύλισης της άρθρωσης του γόνατος.
 • Εάν είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της αρθρικής επιφάνειας της επιγονατίδας, αυτή αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα πλαστικό κουμπί, που γλιστρά πάνω στην μεταλλική επιφάνεια της μηριαίας πρόθεσης, ωστόσο η αρθρική επιφάνεια της επιγονατίδας είναι συχνά ικανοποιητική και δεν χρήζει αντικατάστασης.
 • Για να είναι εφικτή η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος χρειάζεται μια τομή 15 – 20cm, η οποία πραγματοποιείται στο μέσο της πρόσθιας επιφάνειας του γόνατος, ώστε να ανοίξει η άρθρωση.
Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος

Στην επέμβαση της Μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής (UNI) χρησιμοποιείται μια πολύ μικρότερη τομή στο έσω μέρος της πρόσθιας επιφάνειας του γόνατος, ενώ μια εξίσου μικρή τομή χρησιμοποιείται στις νέες προσπελάσεις για την Αρθροπλαστική Γόνατος Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS). Οι αρθριτικές (φθαρμένες) επιφάνειες των οστών αφαιρούνται και το οστό διαμορφώνεται, έτσι ώστε τα προσθετικά μέρη (μηριαίο και κνημιαίο) της αρθροπλαστικής να προσφύονται σταθερά στο κόκκαλο. Τα  μεταλλικά μέρη των προθέσεων συγκρατούνται είτε δια της σφικτής εφαρμογής τους στο οστό (press fit), είτε με τσιμέντο των οστών.

 

Αρθροπλαστική γόνατος: Οι επιπλοκές

 Η πλειοψηφία των ασθενών θα αναρρώσουν από τη χειρουργική επέμβαση στο γόνατο τους χωρίς σημαντικά προβλήματα. Βέβαια όπως σε όλες τις επεμβάσεις υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και επιπλοκές που ενδέχεται να προκύψουν και σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Λοίμωξη
 • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και πνευμονική εμβολή
 • Δυσκαμψία
 • Πόνος μετά από Ολική Αρθροπλαστική γόνατος
 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Τενόντια, νευρική και αγγειακή βλάβη
 • Αναθεώρηση της αρθροπλαστικής
 • Εξάρθρωση του πολυαιθυλενίου (ειδικά για UKR)
 • Γενικοί κίνδυνοι

Παρά τον παραπάνω κατάλογο των επιπλοκών, λιγότερο από το 1% των ασθενών θα εμφανίσουν κάποια από αυτές.

Οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν την πολύ σημαντική βελτίωση του πόνου τους και χαίρονται τη λειτουργικότητα του ποδιού τους για πολλά χρόνια.
Τι πρέπει να περιμένω από την αρθροπλαστική του γόνατος μου;
Τα αποτελέσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας  δείχνουν ότι σε 7 χρόνια πάνω από 95% των συνολικών αρθροπλαστικών γόνατος θα εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα χαλάρωσης φθοράς ή λοίμωξης.

Βέβαια οι αρθροπλαστικές του γόνατος δεν είναι τέλειες και ένα ποσοστό των ασθενών θα εμφανίσουν κάποιο πόνο σε μεγαλύτερα διαστήματα παρακολούθησής των. Στην 10ετία το 10% περίπου των ασθενών θα έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μέτριους πόνους στις αρθροπλαστικές τους, ενώ περίπου 7 στις 10 αρθροπλαστικές θα λειτουργούν ικανοποιητικά 20 χρόνια μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα των UKR είναι όμοια με των TKR, ενώ οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε UKR  (μονοδιαμερισματική) συνήθως αναφέρουν καλύτερη λειτουργικότητα. Στην 5ετία μετά από μια μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος πάνω από το 95% είναι ακόμα λειτουργικές με πάνω από το 98% των ασθενών να αναφέρουν ικανοποιημένοι από την επέμβασή τους.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αρθροπλαστική του γόνατός σας, είτε  βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να εκτιμηθείτε από το χειρουργό σας ώστε να ξεκινήσει το δυνατόν γρηγορότερα η διερεύνηση του προβλήματός σας για να εντοπιστεί και στη συνέχεια αντιμετωπιστεί η αιτία του προβλήματος.

Προετοιμασίες για το σπίτι σας
 • Είναι συνήθως δυνατό να πάτε στο σπίτι σας, από τη στιγμή που το τραύμα σας επουλώνεται ομαλά, και μπορείτε να μετακινηθείτε με ασφάλεια με τα πόδια από και προς την τουαλέτα, να ντυθείτε και να ανεβοκατεβείτε τις σκάλες.
 • Σε αυτές τις δραστηριότητες θα εξασκηθείτε και αξιολογηθείτε ήδη από το νοσοκομείο από τους φυσιοθεραπευτές και το νοσηλευτικό προσωπικό. Εάν ζείτε μόνοι σας μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε κάποια γεύματα ήδη παρασκευασμένα και κατεψυγμένα για χρήση όταν επιστρέψετε στο σπίτι.
 • Για τις πρώτες εβδομάδες, το περπάτημα μεγάλων αποστάσεων μπορεί να είναι δύσκολο ακόμη και η χρησιμοποίηση ενός φίλου ή συγγενή για να βοηθήσει με τα ψώνια είναι χρήσιμο.

Αρθροπλαστική & ο Χειρουργός σας
 • Ο Στυλιανός Α. Γεωργούλης, ο χειρουργός που θα σας προσφέρει τις υπηρεσίες του, έχει μεγάλη εμπειρία στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, ενώ έχει εκπαιδευθεί από τους ίδιους τους σχεδιαστές και παγκοσμίως αναγνωρισμένους χειρουργούς της πιο συχνά χρησιμοποιούμενης και επιτυχημένης Μονοδιαμερισματικής Αρθροπλαστικής στον κόσμο (το Oxford Uni Knee) στο Nuffield Orthopaedic Centre, Oxford,UK.
 • Ανελλιπώς παρακολουθεί και ενημερώνεται πάνω στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην Χειρουργική Αρθροπλαστικής Γόνατος και Ισχίου ενώ επί του παρόντος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη θέση που θα καταλάβουν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας οι τεχνολογίες εξατομικευμένων ( με βάση τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή ) εργαλειοσειρών και προθέσεων.
 • Τακτικά αναλύει τα αποτελέσματά του που αφορούν τις επεμβάσεις αντικατάστασης της άρθρωσης του γόνατος, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ασθενείς του λαμβάνουν φροντίδα και αντιμετώπιση υψίστης ποιότητας.
 • Το πακέτο της συνολικής φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς του είναι σημαντική για τον ίδιο από την πρώτη σας επίσκεψη – συμβουλευτική συνεδρία, τη διαδικασία λήψης της σωστής απόφασης, έως και την ολοκλήρωση της προσφοράς υπηρεσιών χειρουργικής και αποκατάστασης υψηλής ποιότητας.
 • Παρακολουθεί τη συνολική εμπειρία του ασθενή και είναι ευγνώμων για την ανατροφοδότηση πληροφοριών από τους ασθενείς του σε όλα τα θέματα που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά