Μετά το χειρουργείο αρθροπλαστικής ή άλλης χειρουργικής επέμβασης

Μετά τη χειρουργική επέμβαση

 

Η χειρουργική επέμβαση υποβάλλει το σώμα σε σοβαρή καταπόνηση, επομένως είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά απ’ αυτήν. Ορισμένα άτομα ενδέχεται επίσης να αισθανθούν κατάθλιψη λόγω του αρχικού πόνου και της δυσφορίας που μπορεί να έπεται μιας χειρουργικής επέμβασης. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να εξασθενήσει η επίδραση του αναισθητικού.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε ευπαθείς ή ότι αισθάνεστε άβολα στην περιοχή της επέμβασης ή ότι έχετε μώλωπες, πιασμένους και πονεμένους μύες. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, θα σας χορηγηθούν παυσίπονα. Αρχικά, δεν θα έχετε πολύ όρεξη για φαγητό, ωστόσο προσπαθήστε να πίνετε όσο το δυνατό περισσότερα υγρά, καθώς ενδέχεται να πάθετε δυσκοιλιότητα.

Εάν υποβληθήκατε σε γενική αναισθησία, θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης με τη συνοδεία νοσηλευτή ή άλλων προσώπων που συμμετείχαν στην επέμβασή σας, όπου και θα τεθείτε υπό προσεκτική παρακολούθηση. Συνήθως θα αισθάνεστε νυσταγμένοι. Μερικά άτομα δεν ξυπνούν κανονικά μέχρι την επιστροφή τους στο θάλαμο και μπορεί να μη θυμούνται την παραμονή τους στην αίθουσα ανάνηψης. Τα άτομα που υποβλήθηκαν σε αναισθησία με επισκληρίδιο έγχυση ή αποκλεισμό των νεύρων (block) μπορεί να μην αισθάνονται καλά τα πόδια τους για 12–24 ώρες.

Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε προσωρινά νάρθηκα, αν απαιτείται πρόσθετη στήριξη σε περίπτωση ισχνών συνδέσμων ή κακής ίασης του τραύματος. Πιθανώς θα σας χορηγηθούν αναλγητικά φάρμακα και υγρά, ενδοφλέβια για περίπου μία μέρα.

Αν υποβληθήκατε σε σοβαρή εγχείρηση, όπως αρθροπλαστική, θα έχετε επίσης σωληνάκια παροχέτευσης στα τραύματά σας για απομάκρυνση του αίματος που μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό πρήξιμο. Σε ορισμένα άτομα τοποθετείται καθετήρας, ο οποίος είναι ένας μικρός σωλήνας που εισάγεται στην ουροδόχο κύστη ώστε να εκκενώνει τα ούρα απευθείας σε πλαστικό σάκο.

Ανάλογα με την επέμβασή σας, τα χέρια ή τα πόδια σας μπορεί να είναι ανυψωμένα. Εάν υποβληθήκατε σε αρθροπλαστική μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιείτε αφρώδη ή κανονικά μαξιλάρια ανάμεσα στα πόδια σας ώστε να διατηρηθεί στη θέση της η νέα σας άρθρωση.