Ρίξη μηνίσκου : Συμπτώματα & Θεραπεία

Ρήξη Μηνίσκου

Οι μηνίσκοι συνήθως είναι συνδεδεμένοι με τραυματισμούς κατά την άθληση, πιθανόν όμως να τραυματιστούν και σε άλλες δραστηριότητές μας. Υπάρχουν 2 μηνίσκοι, ένας από τη μέσα πλευρά (έσω μηνίσκος) και ένας από την έξω πλευρά (έξω μηνίσκος) του γόνατός μας. Έχουν σχήμα ημικυκλικού δίσκου και η δράση τους σχετίζεται με την απορρόφηση κραδασμών και τη σταθερότητα του γόνατός μας.

Η ρήξη μηνίσκου συχνότερα συμβαίνει μετά από μια στροφική κάκωση του γόνατος. Όχι σπάνια όμως (κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες) μπορεί να υποστούν ρήξη και με κακώσεις πολύ μικρής βίας (εκφυλιστικές ρήξεις). Οι τραυματικές ρήξεις των μηνίσκων δίνουν συχνά μηχανικά συμπτώματα με αίσθηση αναπήδησης ή εμπλοκής μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Τότε ίσως σας προταθεί μία αρθροσκόπηση γόνατος.

Οι εκφυλιστικές ρήξεις του μηνίσκου συνήθως συνοδεύονται από ήπια συμπτώματα όπως: δυσκαμψία, οίδημα (πρήξιμο) και πόνο μετά από δραστηριότητα. Μερικές φορές τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υφεθούν με την κατάλληλη αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει λήψη αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων ή φυσικοθεραπείες.

 

Ρήξη μηνίσκου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρήξη μηνίσκου : Σημεία & συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα του σπασμένου μηνίσκου είναι ο πόνος

 

  • Αυτός μπορεί να εντοπίζεται κατά μήκος μιας γραμμής στο ύψος της άρθρωσης (εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι μηνίσκοι) ή να είναι πιο διάχυτος και να αφορά όλες τις περιοχές του γόνατος.
  • Συνήθως επιδεινώνεται με στροφικές κινήσεις, βαθύ κάθισμα ή αναπήδηση δραστηριότητες δηλαδή που ο μηνίσκος συνήθως πιέζεται και ερεθίζεται.
  • Με την ανάπαυση συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν. Η άρθρωση όμως συνήθως πρήζεται (μαζεύει υγρό).
  • Εάν το σπασμένο κομμάτι του μηνίσκου είναι μεγάλο, μπορεί να συμβεί εμπλοκή στην άρθρωση του γόνατος. Αυτό συμβαίνει όταν ένα μεγάλο κομμάτι σπασμένου μηνίσκου παγιδεύεται μέσα στην άρθρωση του γόνατος από τα αρθρούμενα οστά (η άρθρωση δουλεύει ως μεντεσές) και λειτουργεί ως σφήνα εμποδίζοντας την πλήρη έκταση (τέντωμα) του γόνατος.

 

Ρήξη μηνίσκου : Συντηρητική Θεραπεία

 

Η αρχική αντιμετώπιση ενός μηνίσκου με ρήξη, στοχεύει στην ελάττωση του πόνου και του οιδήματος του γόνατος.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ανάπαυση, παγοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη σκευάσματα.

Εάν το γόνατο έχει εμπλοκή και δεν μπορεί να ευθειαστεί, πιθανά θα απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου που έχει παγιδευτεί ανάμεσα στα οστά της άρθρωσης.

Απ’ τη στιγμή που ένας μηνίσκος ραγεί, δεν είναι πολύ πιθανό να ιαθεί αυτόματα. Τα συμπτώματα του πόνου και του οιδήματος σε ασθενείς με εκφυλιστικές ρήξεις πιθανά να υφεθούν με την πάροδο του χρόνου και με βοηθήματα όπως θεραπεία με αντιφλεγμονώδη και κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Τα συμπτώματα μπορεί να επανεμφανίζονται από καιρό σε καιρό αλλά εάν δεν δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα και μπορούν να γίνουν ανεκτά σχετικά εύκολα, ίσως είναι καλύτερα μακροπρόθεσμα για το γόνατο να διατηρηθεί ο εκφυλισμένος του μηνίσκος. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν να υπάρχουν και να ενοχλούν, τότε θα απαιτηθεί χειρουργείο είτε για να αφαιρεθεί ο ραγείς μηνίσκος (αρθροσκοπική μηνισκεκτομή) είτε για να συρραφεί η ρήξη.

 

Αντιμετώπιση με Χειρουργείο

 

Η χειρουργική του μηνίσκου πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας το αρθροσκόπιο (Keyhole surgery).

 

  • Μια μικρή οπή στο δέρμα του γόνατος πραγματοποιείται ώστε να επιτραπεί η είσοδος στην άρθρωση του γόνατος μιας μικρής TV κάμερας.
  • Μέσω μιας άλλης μικρής τομής στο γόνατο ειδικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για να αφαιρεθεί το τμήμα του σπασμένου μηνίσκου ενώ με το αρθροσκόπιο παρακολουθούμε και ελέγχουμε την όλη διαδικασία.
  • Σε μερικές περιπτώσεις (σχετικά λίγες και σε νέους ασθενείς) μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να συρραφεί η ρήξη και να αποφευχθεί η μηνισκεκτομή. Αυτό γίνεται επίσης αρθροσκοπικά με τη χρήση ειδικών ραμμάτων που χρησιμοποιούνται για να ράψουμε τη ρήξη.
  • Όπως προαναφέρθηκε αυτό είναι δυνατό σχετικά σπάνια και έχει σχέση με το είδος και την παλαιότητα της ρήξης καθώς και την ηλικία του ασθενούς αφού οι πιο κατάλληλοι υποψήφιοι είναι οι νέοι. Οι εκφυλιστικές ρήξεις συνήθως δεν επιδέχονται συρραφή.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ