Τι είναι η αρθροσκόπηση ισχίου;

 

Μια αρθροσκόπηση (επίσης ονομάζεται χειρουργική επέμβαση δια μιας κλειδαρότρυπας – keyhole surgery) ισχίου, επιτρέπει στο χειρουργό σας να δει μέσα στην άρθρωση του ισχίου σας, χρησιμοποιώντας μια κάμερα που εισάγεται μέσω μικρών οπών στο δέρμα. Έτσι ο χειρουργός σας είναι σε θέση να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα της άρθρωσης με τη χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων.

Ποια είναι τα οφέλη μιας αρθροσκοπικής επέμβασης στο ισχίο;

Το κύριο όφελος μιας αρθροσκοπικής επέμβασης στο ισχίο είναι να επιβεβαιωθεί ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα και σε πολλές περιπτώσεις να προχωρήσουμε σε αντιμετώπιση του προβλήματος, την ίδια στιγμή.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός της χειρουργικής επέμβασης;

Όσον αφορά το διαγνωστικό κομμάτι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να διαγνωστούν με ειδικές εξετάσεις όπως η Αξονική ή η Μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, στη συνέχεια η αντιμετώπισή τους μπορεί να απαιτήσει μια αρθροσκόπηση ισχίου.

Τι περιλαμβάνει η επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση ισχίου γίνεται με γενική αναισθησία. Το πόδι του ασθενούς είναι δεμένο σε ένα χειρουργικό κρεβάτι έλξης που εξασφαλίζει την διάταση της άρθρωσης του ισχίου, κρατώντας την ΄΄ευρύχωρη΄΄ προκειμένου να καταστεί δυνατή η διέλευση του αρθροσκοπίου (ένα μικρό άκαμπτο τηλεσκόπιο με μια ψηφιακή κάμερα στην άκρη) στο χώρο μεταξύ της μπάλας (μηριαία κεφαλή) και της υποδοχής της (κοτύλη) στην άρθρωση. Μια μεγάλη ποικιλία μικροεργαλείων και ειδικών μέσων που μπορεί να εισαχθούν στην άρθρωση του ισχίου επιτρέπουν την εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού από διαφορετικές χειρουργικές πράξεις στην άρθρωση του ισχίου.

Ο χειρούργος σας συνήθως θα κάνει περίπου δύο έως τέσσερις μικρές οπές γύρω από την άρθρωση. Θα τοποθετήσει ένα μικρό τηλεσκόπιο μέσω μίας από τις οπές, ώστε να εξετάσει την άρθρωση. Εάν χρειαστεί θα τοποθετηθούν χειρουργικά εργαλεία μέσω των άλλων οπών, για τη θεραπεία τυχόν προβλημάτων της άρθρωσης (βλέπε σχήμα 1).

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης του ισχίου μου;

Όταν συναντηθείτε με το σύμβουλο χειρουργό σας εξασφαλίζεται ότι θα έχετε την ευκαιρία να απευθυνθείτε σ’ αυτόν για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την έγχυση στο ισχίο σας, θα συζητήσει μαζί σας τι θα συμβεί πριν, κατά και μετά τη διαδικασία και αν υπάρχει πιθανότητα να έχετε πόνο. Εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο που θα έχετε με τον χειρουργό σας ώστε να εξασφαλίσετε ότι οι συμβουλές του θα σας καθησυχάσουν από όποιες φοβίες έχετε. Γνωρίζω ότι μια επεμβατική διαδικασία οποιουδήποτε τύπου μπορεί να σας δημιουργεί άγχος κι έτσι είμαι διατεθειμένος και προετοιμασμένος να απαντήσω σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε και να αποσαφηνίσω λεπτομέρειες που θεωρείτε ότι χρειάζονται διευκρίνηση.

Τι επιπλοκές μπορεί να συμβούν;
 1. Γενικές επιπλοκές οποιασδήποτε λειτουργίας
 • Πόνος
 • Αιμορραγία
 • Λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος
 • Αντιαισθητικές ουλές
 1. Ειδικά επιπλοκές αυτής της επιχείρησης
 • Αιμορραγία της άρθρωσης
 • Λοίμωξη της άρθρωσης
 • Έντονος πόνος, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας του μέλους (Complex Regional Pain Syndrome)
 • Βλάβη σε νεύρα
 • Βλάβη τενόντων
Πόσο σύντομα θα αναρρώσω;

Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο μια μέρα μετά από τη χειρουργική επέμβαση αρθροσκόπησης του ισχίου, αλλά είναι συνήθως σε θέση να πάνε στο σπίτι τους την επόμενη μέρα.

Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας δώσει ασκήσεις και συμβουλές για να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη λειτουργικότητά σας. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Η τακτική άσκηση θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες το συντομότερο δυνατόν. Πριν ξεκινήσετε την άσκηση, θα πρέπει να ρωτήσετε το φυσικοθεραπευτή σας ή φυσικά το γιατρό σας για επιμέρους συμβουλές.

Οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν μια τέτοια θεραπεία εμφανίζουν σημαντική βελτίωση. Ωστόσο, μερικές φορές θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για ο να μειωθεί πόνος, και να βελτιωθεί η κινητικότητα. Σε λίγες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποτροπιάζουν με το χρόνο.

Περίληψη

Μία αρθροσκόπηση ισχίου επιτρέπει στο χειρουργό σας τη διάγνωση και τη θεραπεία κάποιων προβλημάτων που επηρεάζουν την άρθρωση του ισχίου σας, χωρίς την ανάγκη για μια μεγάλη τομή στο δέρμα και τους υποκείμενους ιστούς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει το ποσό του πόνου που αισθάνεστε και να επιταχύνει την αποκατάσταση σας μετά την επέμβαση.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά