Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που επιτρέπει στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς να δουν την άρθρωση του γόνατος χωρίς να κάνουν μεγάλη τομή (κόψιμο) στο δέρμα και τους υποκείμενους μαλακούς ιστούς. Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων του γόνατος.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γόνατος, ο χειρουργός σας εισάγει μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο, στην άρθρωση του γόνατος. Η κάμερα εμφανίζει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο και ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να καθοδηγήσει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Επειδή το αρθροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία είναι λεπτά, ο χειρουργός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ μικρές τομές, αντί για τη μεγαλύτερη τομή που απαιτείται για την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις για τους ασθενείς και συχνά μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ανάρρωσή τους και την επιστροφή στις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιων ιστών του γόνατος η παθολογία αντιμετωπίζεται με αρθροσκόπηση;

Στην άρθρωση του γόνατος συμμετέχουν 3 οστά: το μηριαίο (η αρθρική επιφάνεια του κάτω άκρου του), η κνήμη (η αρθρική επιφάνεια του άνω άκρου της) και η επιγονατίδα (η κάτω επιφάνειά της). Παρόλα αυτά η αρθροσκόπηση δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και παθολογίες του οστίτη ιστού (οστό).

Άλλες σημαντικές δομές που αποτελούν την άρθρωση του γόνατος και των οποίων η βλάβη ή παθολογία αντιμετωπίζεται αρθροσκοπικά, περιλαμβάνουν:

Αρθρικός χόνδρος. Τα άκρα του μηριαίου οστού και της κνήμης και το κάτω μέρος της επιγονατίδας καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο. Αυτός ο ολισθηρός ιστός που ομοιάζει σε σκληρότητα με γυαλί (υαλοειδής χόνδρος), βοηθά τα οστά των γονάτων σας να γλιστρούν ομαλά το ένα πάνω στο άλλο καθώς λυγίζετε ή τεντώνετε το πόδι σας.

Αρθρικός Υμένας. Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από μια λεπτή επένδυση που ονομάζεται αρθρικός υμένας. Αυτό το περίβλημα απελευθερώνει ένα υγρό (αρθρικό υγρό) που λιπαίνει τον χόνδρο και μειώνει την τριβή κατά την κίνηση.

Μηνίσκος. Δύο σφηνοειδή κομμάτια μηνισκικού χόνδρου μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης λειτουργούν ως αμορτισέρ. Εν αντιθέσει με τον αρθρικό χόνδρο, ο μηνίσκος είναι σκληρός αλλά και ελαστικός για να βοηθήσει στην απορρόφηση των φορτίων και τη σταθεροποίηση της άρθρωσης.

Σύνδεσμοι. Τα οστά συνδέονται με άλλα οστά μέσω των συνδέσμων. Οι τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι στο γόνατό σας λειτουργούν σαν δυνατά σχοινιά για να συγκρατούν τα οστά ενωμένα και να κρατούν το γόνατό σας σταθερό.

  • Οι δύο πλάγιοι σύνδεσμοι βρίσκονται και στις δύο πλευρές του γόνατός σας (έσω και έξω).
  • Οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατός σας. Διασταυρώνονται για να σχηματίσουν ένα Χ με τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο πίσω.

Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αρθροσκόπηση γόνατος εάν έχετε μια επώδυνη κατάσταση που δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργική θεραπεία. Η μη χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, φυσικοθεραπεία και φάρμακα ή ενέσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να ανακουφίσει τα επώδυνα συμπτώματα πολλών προβλημάτων που βλάπτουν τις επιφάνειες του χόνδρου και άλλους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν ή βρίσκονται μέσα στην άρθρωση.

Οι συνήθεις αρθροσκοπικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο γόνατο περιλαμβάνουν:

Μερική μηνισκεκτομή (αφαίρεση μηνίσκου), αποκατάσταση σχισμένου μηνίσκου (συρραφή μηνίσκου) ή μεταμόσχευση μηνίσκου

Αποκατάσταση σχισμένου πρόσθιου χιαστού συνδέσμου ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική χιαστών)

Αφαίρεση φλεγμονώδους αρθρικού ιστού (υμενεκτομή)

Καθαρισμός ή αναδόμηση κατεστραμμένου αρθρικού χόνδρου

Αφαίρεση χαλαρών θραυσμάτων οστού ή χόνδρου, όπως αυτά που προκαλούνται από αρθρική χονδρομάτωση

Αντιμετώπιση προβλημάτων επιγονατίδας

Θεραπεία σήψης γόνατος (έκπλυση άρθρωσης σε λοίμωξη)

 

 

Ποια είναι η προετοιμασία για μια αρθροσκοπική επέμβαση;

Αξιολογήσεις και Εξετάσεις

Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει να επισκεφτείτε τον προσωπικό γιατρό σας για να αξιολογήσει τη γενική σας υγεία πριν από την επέμβαση. Αυτοί θα εντοπίσουν τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τη διαδικασία. Εάν διατρέχετε ορισμένους κινδύνους για την υγεία σας, μπορεί να είναι απαραίτητη μια πιο εκτενής αξιολόγηση πριν από την επέμβαση.

Για να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τη διαδικασία σας, ο ορθοπεδικός χειρουργός σας μπορεί να παραγγείλει προεγχειρητικές εξετάσεις. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και αποτελούν τον προεγχειρητικό εργαστηριακό έλεγχο.

Οδηγίες εισαγωγής

Εάν είστε γενικά υγιείς, η αρθροσκόπηση του γόνατός σας πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο.

 

Φροντίστε να ενημερώσετε τον ορθοπεδικό σας για τυχόν φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε μερικά από αυτά πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο αναισθησιολόγος ή το χειρουργικό κέντρο θα επικοινωνήσει μαζί σας εκ των προτέρων για να σας παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία σας. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες για το πότε πρέπει να φτάσετε και ειδικά για το πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ή να πίνετε πριν από τη διαδικασία σας.

Αναισθησία

Πριν από την επέμβαση, ένα μέλος της αναισθησιολογικής ομάδας θα μιλήσει μαζί σας. Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική, περιφερειακή ή γενική αναισθησία:

  • Η τοπική αναισθησία μουδιάζει μόνο το γόνατό σας
  • Η περιφερειακή αναισθησία σας μουδιάζει από τη μέση και κάτω
  • Η γενική αναισθησία σας βάζει σε ύπνο

Ο ορθοπεδικός χειρουργός και ο αναισθησιολόγος σας θα σας μιλήσουν για το ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για εσάς.

Τι θα συμβεί στο χειρουργείο;

Η Τοποθέτηση

Μόλις μεταφερθείτε στο χειρουργείο, θα σας χορηγηθεί αναισθησία. Για να αποφευχθεί η μόλυνση του χειρουργικού σημείου, το δέρμα στο γόνατό σας θα καθαριστεί. Το πόδι σας θα καλυφθεί με χειρουργική επένδυση που θα εκθέτει το προετοιμασμένο σημείο της τομής.

Σε αυτό το σημείο, μερικές φορές τοποθετείται μια συσκευή τοποθέτησης (leg holder) στο πόδι για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του γόνατος ενώ πραγματοποιείται η αρθροσκοπική διαδικασία.

Η Επέμβαση

Για να ξεκινήσει η επέμβαση, ο χειρουργός σας θα κάνει μερικές μικρές τομές (οπές), που ονομάζονται πύλες, στο γόνατό σας. Ένα αποστειρωμένο διάλυμα θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει την άρθρωση του γόνατος και να ξεπλύνει τυχόν θολό υγρό. Αυτό βοηθά τον ορθοπεδικό χειρουργό σας να δει τις δομές μέσα στο γόνατό σας καθαρά και με μεγάλη λεπτομέρεια.

Το πρώτο καθήκον του χειρουργού σας είναι να διαγνώσει σωστά το πρόβλημά σας. Θα τοποθετήσει το αρθροσκόπιο και θα χρησιμοποιήσει την εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη για να τον καθοδηγήσει. Εάν απαιτείται χειρουργική θεραπεία, ο χειρουργός σας θα εισάγει μικροσκοπικά εργαλεία μέσω άλλων μικρών οπών.

Εξειδικευμένα όργανα χρησιμοποιούνται για εργασίες όπως καθάρισμα και διαμόρφωση, κοπή, πιάσιμο και αιμόσταση αλλά και ανάλογα με την κάθε περίπτωση πιο ειδικά υλικά όπως π.χ. για την επιδιόρθωση του μηνίσκου όπου χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές για την αγκύρωση των μηνίσκων στον αρθρικό θύλακο.

 

Κλείσιμο

Οι περισσότερες επεμβάσεις αρθροσκόπησης γόνατος διαρκούν λιγότερο από μία ώρα. Η διάρκεια της επέμβασης θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα και την απαραίτητη θεραπεία.

Ο χειρουργός σας μπορεί να κλείσει κάθε τομή με ένα ράμμα ή με steri-strips (μικρές αυτοκόλλητες ταινίες) και στη συνέχεια θα τυλίξει το γόνατό σας με έναν μαλακό επίδεσμο. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται μετεγχειρητικοί νάρθηκες εάν έχει πραγματοποιηθεί κάποια επισκευή ή ανακατασκευή που πρέπει να προστατεύεται από την κίνηση ή τα φορτία.

 

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές σε μια αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος;

Το ποσοστό επιπλοκών μετά από αρθροσκοπική επέμβαση είναι πολύ χαμηλό. Εάν εμφανιστούν επιπλοκές, είναι συνήθως μικρές και αντιμετωπίζονται εύκολα. Πιθανά μετεγχειρητικά προβλήματα με την αρθροσκόπηση γόνατος περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση
  • Θρόμβοι αίματος
  • Δυσκαμψία στο γόνατο
  • Συσσώρευση αίματος στο γόνατο (αίμαρθρο)
  • Αιμάτωμα ή οίδημα
Ποια είναι η διαδικασία αποθεραπείας μετά από μια αρθροσκόπηση γόνατος;

Μετά την επέμβαση, θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης και θα μπορέσετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας μέσα σε 1 ή 2 ώρες. Σε μερικές πιο σύνθετες επεμβάσεις κρίνεται σκόπιμο να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο ή την κλινική. Φροντίστε να έχετε κάποιον μαζί σας για να σας οδηγήσει στο σπίτι και να σας ελέγξει εκείνο το πρώτο βράδυ.

Ενώ η ανάρρωση από την αρθροσκόπηση γόνατος είναι ταχύτερη από την ανάρρωση από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση γόνατος, είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας αφού επιστρέψετε στο σπίτι.

Διαχείριση του πόνου

Μετά την επέμβαση, θα νιώσετε λίγο πόνο, όχι όμως για πολύ. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ο γιατρός και ο αναισθησιολόγος σας θα συνεργαστούν για να μειώσουν τον πόνο σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε από τη χειρουργική επέμβαση γρηγορότερα.

Συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο μετά την επέμβαση. Πολλοί τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και των τοπικών αναισθητικών. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων για να βελτιώσει την ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για οπιοειδή.

Να γνωρίζετε ότι, αν και τα οπιοειδή βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου μετά την επέμβαση, είναι ναρκωτικά και μπορεί να είναι εθιστικά. Έτσι είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε οπιοειδή μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και να σταματήσετε να τα παίρνετε καθώς ο πόνος σας αρχίζει να βελτιώνεται. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ο πόνος σας δεν έχει αρχίσει να βελτιώνεται εντός λίγων ημερών από την επέμβαση.

Φάρμακα

Εκτός από τα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα όπως η αντιπηκτικά για να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Οίδημα

Κρατήστε το πόδι σας ανυψωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Εφαρμόστε πάγο όπως συνιστάται από τον γιατρό σας για να ανακουφίσετε το πρήξιμο και τον πόνο. Η φόρτιση του σκέλους σας μετά την επέμβαση θα υπαγορευτεί από το τι έχει γίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Φροντίδα ντυσίματος και υγιεινή

Θα φύγετε από την κλινική με έναν επίδεσμο που καλύπτει το γόνατό σας. Διατηρήστε τις τομές σας καθαρές και στεγνές. Ο χειρουργός σας θα σας πει πότε μπορείτε να κάνετε ντους ή μπάνιο και κάθε πότε πρέπει να αλλάξετε τον επίδεσμο.

Ο χειρουργός σας θα σας δει στο ιατρείο του μετά την επέμβαση για να ελέγξει την πρόοδό σας, να εξετάσει τα χειρουργικά ευρήματα και να ξεκινήσει το μετεγχειρητικό θεραπευτικό σας πρόγραμμα.

Φόρτιση του σκέλους

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται πατερίτσες ή άλλη βοήθεια για 1-2 ημέρες μετά από μια αρθροσκοπική επέμβαση. Ο χειρουργός σας θα σας πει πότε είναι ασφαλές να βάλετε βάρος στο πόδι σας και πόσο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τη φόρτιση με βάρος, καλέστε τον χειρουργό σας.

Ασκήσεις Αποκατάστασης

Θα πρέπει να ασκείτε τακτικά το γόνατό σας για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση. Αυτό θα αποκαταστήσει την κίνηση και θα ενισχύσει τους μύες του ποδιού και του γονάτου σας.

Φυσικοθεραπεία

Η συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε την καλύτερη ανάρρωσή σας.

Η θεραπευτική άσκηση θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά θα αναρρώσετε. Ένα επίσημο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μπορεί να βελτιώσει το τελικό σας αποτέλεσμα.

Οδήγηση

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας πότε μπορείτε να οδηγείτε. Συνήθως, οι ασθενείς μπορούν να οδηγούν από 1 έως 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, εάν η διαδικασία ήταν μικρή. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για πιο εκτεταμένες επισκευές ή ανακατασκευές.

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα μετά από μια αρθροσκόπηση γόνατος;

Πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν σε πλήρεις, απεριόριστες δραστηριότητες μετά την αρθροσκόπηση. Η ανάκτησή σας θα εξαρτηθεί από το είδος της βλάβης που υπήρχε στο γόνατό σας.

Αν δεν έχετε κάνει αποκατάσταση συνδέσμων (συνδεσμοπλαστική χιαστών), συρραφή μηνίσκου ή αποκατάσταση χόνδρου, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στις περισσότερες σωματικές δραστηριότητες μετά από 6 έως 8 εβδομάδες ή μερικές φορές πολύ νωρίτερα. Μπορεί, ωστόσο, να χρειαστεί να αποφύγετε δραστηριότητες υψηλότερων απαιτήσεων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν η εργασία σας είναι βαριά χειρωνακτική, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιστρέψετε στη δουλειά σας. Συζητήστε με το γιατρό σας πότε μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στην εργασία σας.

Για μερικούς ανθρώπους, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες για την προστασία της άρθρωσης. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η αλλαγή από άσκηση υψηλής πρόσκρουσης (όπως τρέξιμο) σε δραστηριότητες χαμηλότερης ενέργειας (όπως κολύμπι ή ποδηλασία). Αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρετε με την καθοδήγηση του χειρουργού σας.

Μερικές φορές, η βλάβη στο γόνατό σας μπορεί να είναι αρκετά σημαντική ώστε να μην μπορεί να αντιστραφεί πλήρως με την αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να χρειαστούν πιο εκτεταμένες επεμβάσεις στο μέλλον για αυτές τις πιο σοβαρές καταστάσεις.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά