Η άρθρωση του ισχίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φορτιζόμενες αρθρώσεις του σώματος και αποτελείται από δύο μέρη : τη μηριαία κεφαλή η οποία έχει σφαιρικό σχήμα και βρίσκεται στη κορυφή του μηριαίου οστού και προσαρμόζεται ανατομικά με τη κοτύλη, οποία αποτελεί ουσιαστικά μια ημισφαιρική θήκη που υποδέχεται τη μηριαία κεφαλή και βρίσκεται στη λεκάνη.

Ανάμεσα στα δύο αυτά ανατομικά στοιχεία υπάρχουν δεσμίδες ιστών που ονομάζονται σύνδεσμοι και προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση. Οι επιφάνειες των οστών της άρθρωσης καλύπτονται από παχύ στρώμα αρθρικού χόνδρου που τις επιτρέπει να κινούνται εύκολα και με μεγάλο εύρος αλλά με εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή τριβής. Στο γεγονός αυτό συνεισφέρει και το αρθρικό υγρό το οποίο λιπαίνει τις αρθρικές επιφάνειες εξασφαλίζοντας τη μεγάλης διάρκειας λειτουργία δίχως προβλήματα. Η άρθρωση παρακολουθείται από τα πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού για να διαπιστωθεί η ανατομική ακεραιότητα αυτού που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή βάδιση και την όρθια στάση του.

Με την πάροδο του χρόνου συχνά εμφανίζεται οστεοαρθρίτιδα η οποία αποτελεί ένα νόσημα εκφύλισης και φθοράς του αρθρικού χόνδρου. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει τη φθορά ή την παραμόρφωση του προστατευτικού χόνδρου στην κεφαλή του μηριαίου οστού ή στο κυπέλλιο της κοτύλης, επιτρέποντας στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το φυσιολογικό εύρος κίνησης της άρθρωσης και να προκαλέσει έντονο πόνο. Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος στο ισχίο δίνει τη δυνατότητα στο θεράποντα Ορθοπαιδικό για μια αποτελεσματικότερη θεραπευτική προσέγγιση.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι πρέπει να ξέρετε για την αρθρίτιδα του ισχίου
 • Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας ισχίου, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.
 • Οι αιτίες της αρθρίτιδας του ισχίου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο. Η πιο κοινή αιτία είναι η φθορά στην άρθρωση του ισχίου που σχετίζεται με την ηλικία.
 • Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο μέσα ή κοντά στην άρθρωση του ισχίου, δυσκαμψία, ακουστικούς ήχους κριγμού κατά την κίνηση του ισχίου και αδυναμία.
 • Ενώ η αρθρίτιδα του ισχίου είναι συνήθως μια χρόνια πάθηση, υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη μείωση της περαιτέρω βλάβης. Εάν η ποιότητα της ζωής σας έχει περιοριστεί, μια χειρουργική επέμβαση όπως η αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου (ολική αρθροπλαστική ισχίου) μπορεί να σας προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση.
Τι είναι η αρθρίτιδα του ισχίου;

Η αρθρίτιδα του ισχίου είναι η καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του ισχίου. Το ισχίο είναι μια άρθρωση όπου μια σφαίρα (κεφαλή μηριαίου) αρθρώνεται με μια ημισφαιρική υποδοχή (κοτύλη)στη λεκάνη. Η κεφαλή διαχωρίζεται από την κοτύλη με τον αρθρικό χόνδρο. Ο χόνδρος λειτουργεί ως μια ολισθηρή επίστρωση μεταξύ της κεφαλής του μηριαίου και της κοτύλης που επιτρέπει στην κεφαλή να γλιστράει και να περιστρέφεται ομαλά όταν το πόδι κινείται. Ο επιχείλιος χόνδρος, είναι ένας ισχυρός χόνδρος που καλύπτει το εξωτερικό χείλος της υποδοχής, και παρέχει επιπλέον σταθερότητα.

Όταν ο χόνδρος στο ισχίο φθείρεται και καταστρέφεται, γίνεται τραχύς. Η λέπτυνση του χόνδρου στενεύει το διάστημα μεταξύ των οστών. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους και οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία. Όταν υπάρχει τριβή σε οποιοδήποτε σημείο μεταξύ των οστών, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανάπτυξη οστεοφύτων – οστικές αναπτύξεις στις άκρες ενός οστού που αλλάζουν το σχήμα του και το παραμορφώνουν.

Ποιοι είναι οι τύποι και οι αιτίες της αρθρίτιδας του ισχίου;

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων, που σημαίνει ότι προκαλεί βαθμιαία βλάβη στην άρθρωση. Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας του ισχίου και μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις, ιδιαίτερα αυτήν του γόνατος. Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου συνήθως προκαλείται από φθορά που σχετίζεται με τη γήρανση και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η αποδόμηση του χόνδρου οδηγεί σε πόνο και φλεγμονή.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα σε μερικούς ανθρώπους λόγω του ακανόνιστου σχήματος των οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου γεγονός που οφείλεται σε αναπτυξιακά αίτια. Για παράδειγμα, εάν η κεφαλή του μηριαίου και η κοτύλη της άρθρωσης του ισχίου δεν εφαρμόζουν τέλεια μεταξύ τους (μια κατάσταση που οδηγεί σε πρόσκρουση του ισχίου), μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους, οδηγώντας τελικά σε οστεοαρθρίτιδα. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε άτομα με δυσπλασία ισχίου, που έχουν μια κοτύλη που είναι πολύ ρηχή για να στηρίξει την κεφαλή του μηριαίου οστού. Αυτό ασκεί μια μη φυσιολογική πίεση στον χόνδρο, προκαλώντας την πρόωρη φθορά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στάδια Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου

Στάδιο 1: Μικρή φθορά των αρθρώσεων του ισχίου και μικρά οστεόφυτα, συχνά με ελάχιστο έως καθόλου πόνο.

Στάδιο 2: Ο χόνδρος αρχίζει να καταρρέει και τα οστεόφυτα είναι συχνά ορατά στις ακτινογραφίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, δυσφορία και δυσκαμψία στο ισχίο. Αυτό το στάδιο ονομάζεται επίσης ήπια οστεοαρθρίτιδα ισχίου.

Στάδιο 3: Ο χόνδρος αρχίζει να διαβρώνεται και το κενό μεταξύ των οστών του ισχίου στενεύει. Οι κανονικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το γονάτισμα ή η θέση οκλαδόν προκαλούν πόνο και πρήξιμο. Αυτό το στάδιο ονομάζεται επίσης μέτρια οστεοαρθρίτιδα ισχίου.

Στάδιο 4 (το πιο σοβαρό στάδιο): Ο χόνδρος έχει σχεδόν καταστραφεί πλήρως, γεγονός που προκαλεί χρόνια φλεγμονή. Ο πόνος και η δυσκαμψία γίνονται αισθητά σχεδόν όλη την ώρα.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα Ισχίου

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια ασθένεια που προκύπτει από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιή ιστό στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου. Προκαλεί φλεγμονή του αρθρικού υμένα, της κάψας που περιβάλλει την άρθρωση του ισχίου. Τα φλεγμονώδη κύτταρα απελευθερώνουν ουσίες που διασπούν τον χόνδρο του ισχίου με την πάροδο του χρόνου. Η ΡΑ συνήθως επηρεάζει μικρότερες αρθρώσεις, όπως τον καρπό και τα δάχτυλα πρώτα, και μπορεί να μην είναι αισθητή στο ισχίο μέχρι να προκαλέσει συμπτώματα.

Ψωριασική Αρθρίτιδα Ισχίου

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα με ψωρίαση, μια αυτοάνοση πάθηση του δέρματος που μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αρθρώσεων. Η ψωριασική αρθρίτιδα του ισχίου είναι μια χρόνια πάθηση. Μπορεί να αναπτυχθεί πριν ή μετά την εμφάνιση των ενδεικτικών δερματικών συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Μετατραυματική Αρθρίτιδα Ισχίου

Τραυματισμός ή τραύμα στο ισχίο, όπως κάταγμα ισχίου, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη αρθρίτιδας κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή του τραυματία. Τραύμα όπως πτώσεις, αθλητικοί τραυματισμοί και τροχαία ατυχήματα μπορεί να βλάψουν τον χόνδρο. Ενώ ο ίδιος ο τραυματισμός μπορεί να επουλωθεί, η βλάβη του χόνδρου και τυχόν αλλαγές στην ευθυγράμμιση ή την ανατομία της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα χρόνια αργότερα.

Αρθρίτιδα ισχίου λόγω άσηπτης νέκρωσης

Η άσηπτη νέκρωση συμβαίνει όταν ένα οστό χάνει την παροχή αίματος και αρχίζει να καταρρέει. Στο ισχίο, μπορεί να αναπτυχθεί άσηπτη νέκρωση στην μηριαία κεφαλή (το σφαιρικό τμήμα της άρθρωσης του ισχίου). Καθώς ο οστικός ιστός νεκρώνεται, το μηριαίο οστούν καταρρέει και χάνει το σχήμα του, το οποίο τελικά οδηγεί σε σοβαρή αρθρίτιδα του ισχίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου;

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου μπορεί να είναι σταθερά ή επιδεινούμενα. Τα κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας του ισχίου περιλαμβάνουν:

 • Πόνος μέσα ή κοντά στο ισχίο που μπορεί να επιδεινωθεί λόγω ορισμένων κινήσεων και ασκήσεων. Ο χόνδρος φθείρεται άνισα και εάν μια συγκεκριμένη κίνηση ασκεί πίεση σε μια περιοχή με μεγαλύτερη βλάβη, ο πόνος αυξάνεται. Με την αρθρίτιδα του ισχίου, ο πόνος γίνεται κυρίως αισθητός στη βουβωνική χώρα και περιστασιακά στην εξωτερική περιοχή του μηρού και του άνω γλουτού. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί μετά από όρθια στάση ή περπάτημα για μεγάλες χρονικές περιόδους ή μετά από μια περίοδο ανάπαυσης (πρωινό ξύπνημα). Ο νυκτερινός πόνος (πόνος ηρεμίας) είναι ένδειξη τελικού σταδίου αρθρίτιδας.
 • Η δυσκαμψία στο ισχίο καθιστά δύσκολη την κίνηση του ισχίου ή την περιστροφή του ποδιού. Αυτό μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να φοράτε κάλτσες και παπούτσια, δύσκολες.
 • Ο κριγμός είναι ο χαρακτηριστικός ήχος τριξίματος, τσακίσματος, κρότου ή θραύσης που ακούγεται κατά τις κινήσεις ενός αρθριτικού ισχίου.
 • Η αδυναμία στο ισχίο είναι συχνά αποτέλεσμα μειωμένης δραστηριότητας. Η αρθρίτιδα του ισχίου μπορεί να σας κάνει να κινείστε λιγότερο λόγω πόνου, γεγονός που καθιστά την άρθρωση ακόμη πιο αδύναμη και επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την αρθρίτιδα του ισχίου;
 • Ηλικία. Όσο μεγαλύτερος είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε φθείρει τον χόνδρο στην άρθρωση του ισχίου σας.
 • Υπερβολικό βάρος. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία ασκούν επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις των ισχίων.
 • Τραυματισμός. Σοβαρός τραυματισμός, όπως κάταγμα ισχίου ή ρήξη επιχείλιου χόνδρου, μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα χρόνια αργότερα.
 • Υπέρχρηση. Εργασίες και αθλήματα που απαιτούν σωματικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις που ασκούν πίεση στο ισχίο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.
 • Γένος. Οι γυναίκες που είναι μετεμμηνοπαυσιακές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα ισχίου από τους άνδρες. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.
 • Δομικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες. Οστά με ακανόνιστο σχήμα που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου, όπως δυσπλασία ισχίου και πρόσκρουση, μπορεί να οδηγήσουν σε μη φυσιολογικό στρες στον χόνδρο.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα. Ενώ τα αίτια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψωριασικής αρθρίτιδας παραμένουν άγνωστα, τα αίτια των αυτοάνοσων ασθενειών είναι ένας τομέας ενεργού έρευνας. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την ψωρίαση.
 • Οικογενή αίτια – Κληρονομικότητα. Ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις που οδηγούν σε αρθρίτιδα ισχίου μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια.
 • Άλλες καταστάσεις υγείας. Τα άτομα με διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, αιμοχρωμάτωση (υψηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα) και ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της αρθρίτιδας του ισχίου;

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα διαγνωστικά εργαλεία για να προσδιορίσει εάν έχετε αρθρίτιδα ισχίου:

 • Ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση
 • Εξετάσεις αίματος για γενετικούς δείκτες και/ή αντισώματα έναντι της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
 • Ακτινογραφίες για τον προσδιορισμό της απώλειας του χόνδρου της άρθρωσης

Δεν μπορείτε να δείτε τον χόνδρο στην ακτινογραφία, αλλά μπορείτε να δείτε το διάστημα μεταξύ των οστών της άρθρωσης του ισχίου. Εάν στενεύει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο χόνδρος έχει χαθεί. Οι ακτινογραφίες δείχνουν επίσης οστεόφυτα και κύστεις, που αναπτύσσονται λόγω οστεοαρθρίτιδας. Η μαγνητική τομογραφία του ισχίου συνήθως δεν χρειάζεται για τη διάγνωση της αρθρίτιδας.

Ποια είναι η θεραπεία της αρθρίτιδας του ισχίου;

Οι επιλογές θεραπείας για την αρθρίτιδα του ισχίου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο της νόσου, την ηλικία σας, τη σοβαρότητα του πόνου και άλλους παράγοντες. Ενώ οι θεράποντες σας δεν μπορούν να αναστρέψουν την απώλεια χόνδρου, υπάρχουν τρόποι για τη βελτίωση του πόνου και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης.

Μη χειρουργικές θεραπείες για την αρθρίτιδα του ισχίου

 • Οι τροποποιήσεις δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επώδυνων εξάρσεων. Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την αρθρίτιδα του ισχίου, όπως το τρέξιμο, το άλμα και άλλες ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης.
 • Οι τροποποιήσεις των συνηθειών ζωής, όπως η απώλεια βάρους, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φθοράς στην άρθρωση του ισχίου.
 • Οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δύναμης στο ισχίο. Η ενασχόληση με ασκήσεις και δραστηριότητες χαμηλού αντίκτυπου, όπως το κολύμπι και το ποδήλατο, και η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας είναι το κλειδί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας του ισχίου.
 • Τα θερμαντικά επιθέματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση της φλεγμονής στο ισχίο.
 • Φάρμακα και ενέσεις, όπως ενέσεις κορτικοστεροειδών, ενέσεις υαλουρονικού οξέος, ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων και ανοσοκατασταλτικά ή βιολογικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής. Ποια φάρμακα θα λειτουργήσουν καλύτερα εξαρτάται από τον τύπο της αρθρίτιδας.
 • Βοηθήματα βάδισης όπως μπαστούνι ή περιπατητές παρέχουν υποστήριξη κατά το περπάτημα.

Χειρουργική θεραπεία για την Αρθρίτιδα του Ισχίου

Η εξέλιξη της αρθρίτιδας του ισχίου και η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μη χειρουργικών θεραπειών ποικίλλει. Εάν οι μη χειρουργικές επιλογές δεν παρέχουν την επιθυμητή ανακούφιση από τον πόνο και η ποιότητα της ζωής σας έχει υποβαθμιστεί, ίσως ήρθε η στιγμή να εξετάσετε τις χειρουργικές επιλογές, όπως:

 • Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή η αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια διαδικασία για την αντικατάσταση ενός ή και των δύο άκρων μιας κατεστραμμένης άρθρωσης ισχίου με τεχνητά εμφυτεύματα.
 • Η αρθρόδεση ισχίου είναι μια διαδικασία για τη σύντηξη των οστών της άρθρωσης του ισχίου μεταξύ τους, ώστε να καταργηθεί σαν άρθρωση. Ήταν η καθιερωμένη χειρουργική θεραπεία για την αρθρίτιδα του ισχίου πριν γίνουν διαθέσιμες οι χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης του ισχίου, και τώρα πια είναι μια θεραπεία τελευταίας λύσης για εξαιρετικά σπάνια περιστατικά, καθώς επηρεάζει σοβαρά την κινητικότητα.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλ.: 211 40 15 336 Κιν.: 693 23 29 727 Ιατρείο: Περικλέους 11 Μαρούσι, Τ.Κ. 15122 ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ωράριο Λειτουργίας

 

Δευτέρα: 7μμ – 11μμ

Τρίτη: Κλειστά

Τετάρτη: 7μμ – 11μμ

Πέμπτη: 7μμ – 11μμ

Παρασκευή: Κλειστά

Σάββατο: Κλειστά

Κυριακή: Κλειστά